ООН обвини силите на Южен Судан в систематични изнасилвания и убийства
ООН обвини силите на Южен Судан в систематични изнасилвания и убийства / ThinkStock/Getty Images

Южносуданското правителство е провеждало "политика на изпепелената земя", характеризираща се с целенасочени изнасилвания, плячкосвания и убийства на цивилни по време на гражданската война през 2015 г. Това се казва в огласен днес доклад на Бюрото на върховния комисар на ООН по човешките права, предаде Ройтерс.

"Докладът съдържа ужасяващи свидетелства за цивилни, които са били подозирани в подкрепа на опозицията - включително деца и инвалиди, които са били изгаряни живи, задушили са се в контейнери, били са застрелвани, обесвани по дървета или нарязвани на парчета", посочи бюрото в изявление.

Герой от войната на 12 години: трагичната съдба на децата-войници

Широкото разпространение на изнасилванията "говори за това, че използването им в конфликта се е превърнало в допустима практика от страна на войниците на (правителствената) Суданска народноосвободителна армия (СНА) и свързаните въоръжени милиции", се посочва в доклада.

На проправителствени групировки се е позволявало да изнасилват жени вместо да им се дават заплати, се казва още там.

Между април и септември 2015 г. проведеното от ООН разследване е регистрирало над 1300 съобщения за изнасилвания само в южносуданския щат Юнити. При един от случаите войници спорели дали да изнасилят 6-годишно момиче и накрая го застреляли.

Дори жените в лагери под закрилата на ООН са били в опасност, когато са излизали да събират храна и дърва за огрев.

16 млн. бебета са родени в условията на конфликти през 2015 г.

Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн заяви, че броят на упоменатите в доклада изнасилвания със сигурност е само "част от действителния", но масовото им извършване като средство за война и терор до голяма степен е останало незабелязано за международната общност. За 12-те месеца до ноември 2015 г. е имало към 10 553 смъртни случая на цивилни в щата Юнити, 7165 от които в резултат на насилие, а 829 - на удавяне. Принципът на убийствата не е произволен, изолиран или случаен, а изглежда е бил умишлен, систематичен и на етническа основа, се казва в документа.

Въпреки че всички страни са извършвали зверства, които могат да са равносилни на военни престъпления, правителствените сили са с най-голяма отговорност през 2015 г., се посочва в доклада. В щата Юнити не е имало особена съпротива през 2015 г., което е оставило цивилните на милостта на правителствените сили.

Войната в Южен Судан започна през декември 2013 г., като потопи в хаос най-младата държава в света и доведе до десетки хиляди жертви. Над 2 милиона души бяха разселени, а най-малко 40 хиляди бяха принудени да гладуват.

Източник: БТА