16 млн. бебета са родени в условията на конфликти през 2015 г.
16 млн. бебета са родени в условията на конфликти през 2015 г. / ThinkStock/Getty Images

Повече от 16 милиона бебета са родени в зони на конфликт през 2015 г. Това прави 1 на всеки 8 новородени по целия свят, съобщи УНИЦЕФ.

На всеки 2 секунди едно новородено бебе поема първите си глътки въздух в разгара на конфликт - понякога при ужасяващи обстоятелства и без достъп до медицинска грижа, заяви изпълнителният директор на организацията Антъни Лейк. Твърде много деца започват живота си при изключително тежки условия - от военни конфликти, през природни бедствия и крайна бедност, до болести и недохранване.

Детската смъртност е намаляла наполовина

В раздираните от конфликти страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Йемен, Южен Судан и Централноафриканската република - или по време на опасен път, за да се спасят от сраженията - новородените бебета и техните майки са изправени пред огромни рискове. Бременните жени са силно застрашени да родят, без да разполагат с достъп до медицинска помощ и санитарно-хигиенни условия. За техните деца е много по-вероятно да починат, преди да са навършили петия си рожден ден - или ако оцелеят, те изпитват екстремни нива на стрес, които могат да навредят на дългосрочното им емоционално и когнитивно развитие.

Освен военните конфликти бедността, климатичните промени и липсата на справедливи шансове също правят децата особено уязвими и са принудили милиони от тях да поемат по опасен път, далече от дома.

ООН: Милиони деца ще умрат, ако се запазят настоящите тенденции

Повече от 200 000 деца са потърсили убежище в страни от Европейския съюз през първите 9 месеца на годината. Това е в допълнение на 30 милиона деца по света, които са били принудени да напуснат домовете си към 2014 г. поради войни, насилие и преследване. Днес броят на разселените хора е най-големият от Втората световна война насам.

Над 250 милиона деца - 1 на всяко 9 деца в света - живеят в страни и зони на конфликт и често нямат достъп до здравеопазване, образование и социално подпомагане.

Над 500 милиона деца живеят в области, където наводненията и природните бедствия са изключително често срещано явление, а около 160 милиона деца обитават зони с крайна степен на засушаване, се допълва в съобщението на УНИЦЕФ.

Източник: БТА