Герой от войната на 12 години: трагичната съдба на децата-войници
Герой от войната на 12 години: трагичната съдба на децата-войници / БГНЕС, архив

Трагична е съдбата на тези деца: те са невръстни, но вече знаят как се държи автомат и как се убиват хора. В света има близо 250 000 деца-войници, принудени да участват в насилия.

Деца-войници има в поне 14 страни от света, където те се сражават за бунтовници, но и за редовни правителствени армии. Ето няколко примера:

Афганистан - „герой от войната" на 12 години

Уасил Ахмад е убит с два изстрела в главата. В началото на февруари талибани нападат момчето на път за училище. Убийството е планирана операция, защото Уазил е известен „герой" от войната срещу талибаните в Афганистан и често е позирал с полицейска униформа.

Не само радикалните групировки вербуват деца - в редиците на афганистанската полиция също има малолетни войници. Правозащитникът от "Terre des Hommes" Ралф Вилингер казва, че афганистанското правителство е решило да прекрати тази практика, но пък не полага големи усилия да изпълни собственото си решение.

Сирия - децата в униформи са обичайна гледка

По данни на ООН деца-войници се сражават не само за т.нар. "Ислямска държава" /ИД/, а и в редиците на Свободната сирийска армия, както и в милициите на Хизбула.

В последния си доклад по темата за децата-войници, ООН отбелязва, че вербуването на деца в Сирия междувременно се е превърнало в "ежедневие". "И кюрдските групировки използват деца-войници. Всички страни, замесени в различните регионални конфликти, използват малолетни бойци. Някои го правят открито, а други - прикрито и използват децата като шпиони или санитари. Това обаче е не по-малко опасно", казва германският правозащитник.

Ирак - бягството като последен шанс

Положението на децата в Ирак е особено драматично, защото войната там всъщност продължава. "Колкото по-дълго трае един конфликт, толкова по-трудно става за децата-войници да се откъснат от въоръжените групировки", казва Ралф Вилингер. Единствената възможност е да напуснат страната. В последно време броят на децата-войници в Ирак се е увеличил, защото ИД усилено вербува деца.

Йемен - съседна Саудитска Арабия доставя оръжие

Предполага се, че близо една трета от бойците в Йемен са деца. Някои от тях вероятно стрелят и с германски автомати, защото Саудитска Арабия залива с тях съседната държава, нарушавайки договорите за разоръжаване. "Не разбирам защо германското правителство продължава да снабдява с оръжие една страна, която нарушава договорите и потъпква човешките права", казва по този повод Вилингер.

Сомалия - масово вербуване на деца

Сомалийската армия също продължава да вербува деца. При това тази армия получава подкрепа от Запада в битката срещу ислямистките бунтовници. На страната на бунтовниците от милициите „Ал Шабаб" пък се сражават около 1 000 деца-войници", се казва в доклад на ООН.

Южен Судан - 16 000 деца-войници воюват

"Никога не бях хващал оръжие в ръка. Още в деня, в който ни заловиха, ни показаха как се борави с автомат. И после започнахме да воюваме. Още при първата операция бяха убити седем момчета", разказва един 17-годишен бивш боец пред представители на хуманитарната организация „Хюман Райтс Уоч". Най-малко 16 000 малолетни са били принудени да споделят подобна съдба само в рамките на две години.

Судан - думи, но не и дела

Отделни бунтовнически групировки в Судан постоянно подписват споразумения, забраняващи участието на деца в бойните действия. Въпреки това в боевете в провинция Дарфур все още участват и деца-войници. По данни на ООН, правителствените войски също използват малолетни бойци.

ДР Конго - командир на деца-войници вече е в затвора

В доклад на ООН са изброени 10 различни групировки в Демократична Република Конго, които отвличат и принуждават деца да стават войници. Експертите все пак виждат известен напредък в търсенето на наказателна отговорност за подобни престъпления. "По цял свят нарасна съзнанието, че вербуването на деца е военно престъпление", казва Ралф Вилингер. Международният наказателен съд в Хага вече произнесе няколко присъди - например срещу бившия командир на милициите в Конго Томас Лубанга, който е в затвора от декември 2015 година.