/ iStock/Getty Images
Седем черни канадски вълка са изчезнали днес, след като жестоките наводнения унищожиха заграждението им в южен френски парк за диви животни. Това съобщиха от Френската служба за биологично разнообразие (OFB), предупреждавайки, че може да умрат от глад, ако скоро не бъдат намерени.

Паркът за диви животни "Алфа", в националния резерват "Меркантур", северно от Ривиерата, Ница, се намира в развалини, след като наводнения удариха югоизточна Франция, убивайки най-малко четирима души.

Двама служители на OFB и ветеринарен хирург претърсват района с хеликоптер, след като бе съобщено, че някои от вълците са забелязани близо до парка, в който са живеели.

Избягалите вълци няма да могат да оцелеят сами, тъй като са свикнали да бъдат хранени, каза регионалният директор на OFB Ерик Хансен пред АФП. „Приоритетът при откриването им е да ги заловим с помощта на упойващи стрели“, каза Хансен.

Черните канадски вълци са голям подвид сиви вълци с тегло около 80 килограма.

Регионът Меркантур е дом на сиви вълци, живеещи в дивата природа и всяка среща с черноканадските вълци може да доведе до кръстосване, каза Хансен.

Тялото на един от трите полярни вълка, помещаващи се в парка, беше открито, след като заграждението му беше пометено от наводненията. Другите два „вероятно също са мъртви“, каза Хансен.

Третото заграждение с три централно-европейски сиви вълци е пощадено и ще стане временен дом на канадските вълци, след като бъдат намерени, каза той.

Националният парк „Меркантур“, създаден през 1979 г., може да се похвали със 78 вида бозайници и над 200 вида птици. В него живеят около 50 италиански вълка, защитен вид, мигрирали там през 90-те години.
БГНЕС