/ БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната остава на пътя на европейската интеграция, но няма да се изправи срещу онези, които са ѝ помогнали по време на пандемията, съобщи МИА.

Бойко Борисов и Александър Вучич са говорили по телефона преди срещата на Балканската четворка

„Ние държим на свободата и независимостта си и ще работим и с Китай, и с Русия”, подчерта той по време на панела „Светът след коронавируса” в рамките на инициативата Белградски стратегически диалог.

В изказването си той подчерта, че Сърбия прави всичко възможно, за да утвърди своя европейски път, без значение, че това не зависи само от нея или от реформите в страната, а от ситуацията в Европейския съюз.

Според него, трябва да бъдат укрепени връзките със САЩ и Китай, който се е показал „като искрен приятел”, както и с Русия, „от която винаги сме получавали подкрепа по отношение запазване на териториалната цялост”.

Борисов и Вучич обсъдиха облекчаването на граничния режим след пандемията

Вучич подчерта, че Сърбия трябва да е наясно, какво се случва в света и защо нещата се променят с „драматична скорост”. По отношение на Косово сръбският лидер заяви, че „всички си мислят, че имат право да говорят за решение”.

Според него, всички, които дават съвети за разплитането на „косовския възел”, вероятно са по-заинтересовани от сърбите и албанците и смята, че има по-голямо право да решава, защото смята, „че сме незрели”.

Той подчерта, че Сърбия ще работи за заздравяването и засилването на икономиката и на икономическото си влияние в региона.
БГНЕС