/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич са говорили по телефона преди днешната видеоконференция на Висшия съвет за сътрудничество на България, Сърбия, Румъния и Гърция, посветена на преодоляването на икономическите последици от пандемията от коронавируса, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Президентът Вучич и премиерът Борисов се съгласиха, че взаимното споразумение за облекчаване на ограниченията за преминаване на граници е един от ключовите елементи за насърчаване на бизнес дейностите, особено в областта на туризма след продължителното прекъсване заради коронавируса.

Във връзка с това двамата събеседници настояха специално на необходимостта да се гарантира прилагането на подходящи антиепидемиологични мерки, за да се гарантира здравето на гражданите и да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекциозни заболявания, съобщиха от пресслужбата на сръбския държавен глава.

Лидерите са изразили задоволството си от това, че България и Сърбия се борят успешно с коронавируса и епидемията е под контрол с ясни перспективи тя да бъде овладяна напълно.

Вучич и Борисов са се договорили за скорошна двустранна среща и очакват с нетърпение да подновят работата по изграждането на магистралата от сръбската граница с България до София, с което Белград ще се свърже с Азия.

В същото време двамата лидери са подчертали важността на довършването на газопровода „Балкански поток“ и газовия интерконектор, с което ще се завърши енергийното свързване на България и Сърбия.

Премиерът Борисов и президентът Вучич са изразили надежда, че обстоятелствата скоро ще позволят на добрата практика на тримесечните срещи на лидерите на Съвета за сътрудничество на високо равнище на Сърбия, Румъния, България и Гърция да продължат разговорите за съвместни инфраструктурни и енергийни проекти и други форми на сътрудничество, се посочва в съобщението.
Агенция "Фокус"