Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в Брюксел заяви, че Сърбия иска членство в ЕС, но че ще гради добри отношения с другите по европейския си път, съобщи МИА новости. Той добави, че Сърбия е суверенна държава и така ще бъде.

„Ще следваме европейски път, но никой не знае какво ще се случи в ЕС, каза Вучич, припомняйки, че на премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама по време на срещата в Нови Сад и преди сесията им е напомнено, че те трябва да си сътрудничат, независимо какво е решено в Брюксел.

Той подчерта, че ЕС не може да очаква от Сърбия повече от рационален подход към европейската интеграция и че е нереалистично да се очаква "голям ентусиазъм сред сръбските граждани".

Белград подписва споразумение с Евразийския съюз


Попитан от журналистите как коментира идеята на френския президент Еманюел Макрон за стратегическо партньорство на страните от региона с ЕС, вместо пълноправно членство и различната методология на европейския им път, президентът Вучич каза, че крайната цел на Сърбия за интеграция в ЕС е членството в ЕС.

"Това, за което говорите, са спекулации или как текстът на съществуващите документи на ЕС ще се промени", каза Вучич.

„Вярвам, че Макрон желае най-доброто за Сърбия, той обича Сърбия и съм убеден, че той ще направи всичко възможно, за да намери това, което е най-доброто за страната ни.”, добави Вучич.


Вучич: Не ни предлагат друго, освен да признаем Косово


Според него има спекулации дали определени документи на ЕС ще бъдат променени във Франция след местните избори през март и какви „определения“ ще бъдат приети по отношение на по-нататъшното разширяване.

„Комисията ще трябва да бъде създадена и да реши дали тя или страните членки ще имат по-важна роля. Струва ми се, че суверенният подход вече има по-голямо значение за държавите-членки при вземането на по-важни решения”, допълни Вучич.
БГНЕС