/ БТА
Британският крал Чарлз Трети породи силни спекулации по време на лидерската среща на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, предаде ДПА. Тези спекулации дойдоха не от речта му, посветена на темата за климата, а от вратовръзката му.

На вратовръзката на монарха имаше гръцки мотив. Точно преди броени дни Гърция и Великобритания влязоха в спор относно връщане на древногръцки скулптури от Британския музей на Гърция. Няколко британски репортери фокусираха вниманието си върху синьо-бялата вратовръзка на Чарлз Трети и предположиха, че може би монархът взима страна в спора и тя не е тази на премиера Риши Сунак.

Британските монарси са длъжни да спазват строга неутралност.

Но в случая с гръцките мрамори обяснението може да е просто и да няма нищо общо с настоящия спор. Бащата на Чарлз Трети - принц Филип, е роден в Гърция като гръцки принц. Чарлз Трети обича да прекарва ваканциите си в Гърция. Той е страстен почитател на всичко, свързано с древна Гърция.

Не за първи път кралски аксесоар поражда спекулации. През 2017 г. кралица Елизабет Втора се появи със синя шапка с жълти цветя и това бе възприето като нейна позиция срещу Брекзит, тъй като цветовете на шапката са цветове и на знамето на ЕС.
Габриела Големанска/БТА