/ Gulliver/Getty Images
Внукът на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, известният британски политик консерватор Никълъс Соумс, каза, че сваля шапка пред сегашния премиер Борис Джонсън. В изявление по телевизия "Скай нюз" днес той поздрави своите съпартийци с победата на вчерашните парламентарни избори, предаде БТА.

"Това е потресаваща победа, която значително надвишава всеки резултат, който аз смятах за възможен. Смятам, че това е личен триумф за премиера (Джонсън), и му свалям шапка", каза Соумс, който през септември по решение на Борис Джонсън бе изгонен от Консервативната партия, но после бе приет обратно.

Климатът e приоритет №1 за Великобритания през 2020

Наследникът на именития експремиер бе депутат в Камарата на общините цели 36 години, но се отказа да се бори за място в парламента на вчерашните избори. Той добави, че не се сърди на премиера, който, по думите му, е имал пълното право да го изключи от Консервативната партия, защото Соумс тръгна срещу партийната линия и заедно с двадесет други членове на управляващата партия и подкрепи опозицията в ключовото за Джонсън гласуване на споразумението за Брекзит, предоговорено от премиера.

"Продължавам да вярвам, че Брекзит е историческа грешка за тази страна, стратегическа грешка. За Брекзит обаче гласува британският народ, така че излизането от ЕС трябва да бъде осъществено и ще бъде осъществено", посочи Соумс. Според него значителното предимство, което Джонсън осигури на партията в Камарата на общините, ще позволи на премиера да подходи по-балансирано към осъществяването на Брекзит и към бъдещите търговски преговори с ЕС, защото неговата главна опора вече няма да бъдат най-непримиримите евроскептици сред торите."Не може да има и сянка на съмнение, че на икономическите интереси на страната повече от всичко друго отговаря запазването на колкото се може по-тесни връзки с Евросъюза и с другите страни", каза Соумс.