/ БГНЕС
Великобритания ще даде приоритет на борбата срещу глобалното затопляне през 2020 г., заяви водещият лондонски дипломат в областта на климата пред АФП, след като съкрушителната победа на премиера Борис Джонсън направи Brexit почти сигурен следващата година.

"Премиерът говори за нашия правен ангажимент за неутралитет на CO2 снощи", заяви Клеър О'Нийл, представителят на срещата на върха COP26, която се проведе в Глазгоу през ноември.

"Това ще бъде глобалният ни приоритет номер едно през следващата година."

След повече от три години политически спорове за развода на Великобритания с Европейския съюз, Джонсън се закле в своята победна реч да "сложи край на всички тези глупости" и "да приключи Brexit навреме до 31 януари, без „ако" и „обаче“.

Сър Греъм Уотсън: Великобритания се е превърнала в посмешище

Потенциалното ратифициране през следващия месец на споразумението за развод между ЕС и Обединеното кралство ще завърши първия етап от процеса на Брекзит.

Великобритания ще бъде домакин на ключова среща на върха за климата, предназначена да финализира плана на нациите за ограничаване на глобалното затопляне.

В момента страните в Мадрид преговарят правилото на Парижкото споразумение от 2015 г., което има за цел да ограничи глобалните повишения на температурата до под 2 градуса по Целзий. Тази забележителна сделка стана възможна само след повече от година дипломация от страна на домакина Франция, която направи климата през 2015 г. приоритет номер едно.

На въпрос дали Великобритания ще даде приоритет на преговорите за климата дори по време на преговорите за Brexit, О'Нийл отговори, че е "100 процента уверена", че страната ще направи това.
БГНЕС