/ iStock/Getty Images
Вижте още какви странни препоръки отправиха от здравното министерство в страната
Властите във Франция отправиха любопитно предупреждение към своите граждани, призовавайки ги да не използват кокаин с надежда чрез него да се предпазят от заразяване с коронавируса, пише британското издание The Independent.

„Не, кокаинът не защитава от COVID-19”, гласи официалното съобщение на френското Министерство на солидарността и здравеопазването“.
„Това е пристрастяващ наркотик, който предизвиква сериозни неблагоприятни ефекти“.

Над 1000 нови случаи на коронавирус в САЩ, зараза в 38 щата

Това съобщение беше публикувано на официалната страница на министерството в „Туитър“, с линк към информационна страница, свързана с коронавируса, част от уебсайта на правителството.

Това е само един от множеството постове на Министерството на здравеопазването във Франция, което води кампания за предотвратяването на разпространението на дезинформация в страната.

Други подобни съвети от страна на властите в Париж включват предупреждение, че алкохолът или хлорът по кожата няма да им помогнат да се излекуват от болестта, ако тя вече е в тялото им. Освен това властите информират, че коронавирусът не се предава чрез упахвания от комар, а дезинфектантите за ръце не причиняват рак.

90-годишен мъж е първият починал от коронавирус в Белгия

Тези предупреждения идват след като в социалните мрежи се появиха множество шегаджийски снимки и съобщения, които се позовават на различни „лекари“, според които вирусът се лекува именно с кокаин.

Съществуват много митове и конспирации около епидемията и особено за това откъде произлиза тя. Някои от по-популярните, макар и научно неиздържани теории, са че вирусът е произлязал от лаборатории в Ухан и че е бил разработван като биологично оръжие.