Високо напрежение на президентския балотаж в Украйна
Високо напрежение на президентския балотаж в Украйна / снимки: Reuters

Украинските гласоподаватели избират между премиера Юлия Тимошенко и лидера на опозицията Виктор Янукович в оспорван балотаж за президент, който би могъл да разочарова надеждите за бързо връщане към стабилността, съобщава Ройтерс.

Редица коментатори предсказват малка победа за опозиционера Янукович, но избухливата Тимошенко заплашва да свика протести в повторение на "Оранжевата революция" от 2004 г., ако прецени, че вторият тур на изборите е нечестен. Решителният избор трябва да поднови отношенията на Украйна с бившия имперски господар Русия, която изгуби позиции при прозападния президент Виктор Юшченко, и трябва да реши с каква скорост Киев ще се присъедини към европейското семейство.

Оспорвания на резултатите ще разколебаят допълнително доверието на инвеститорите в засегнатата от кризата икономика и ще отложат преговорите с Международния валутен фонд за спасителна програма от 16.4 милиарда долара, дерайлирала заради неспазени обещания и фискални ограничения. Еуфорията от 2004 г., когато протестите преобърнаха скалъпените в полза на Янукович резултати, се е изпарила след 5 години на спадащ жизнен стандарт и парализиращи политически кавги между президент и премиер.

Описван от Москва като изкупителна жертва на "Оранжевата революция", 59-годишният Янукович се надява на завръщане след кампания, доминирана от опетняване и обвинения. Той получи 10% повече гласове от Тимошенко в първия тур на 17 януари. Личният антагонизъм между набития, бавно говорещ Янукович и елегантната, язвителна Тимошенко отразява бездната между украинския проруски изток и националистичния запад.

"Тя или Той" пише вестникарско заглавие в столицата Киев. Янукович, бивш механик, който печели подкрепа от рускоговорящият промишлен изток и юг посети църква в събота и запали свещи пред икона с Възкресението. "Днес е хубав ден", заяви той под бледото слънце на покритата със сняг столица. "Идват нови времена за Украйна, много скоро. Това трябва да са добри времена". Наблюдателите не са уверени дали Тимошенко може да изведе тълпи от протестиращи. Но близък резултат, оспорен в съда, ще удължи нестабилността в 46-милионната страна.

Двамата кандидати заявяват, че желаят да интегрират страната в Европа, подобрявайки отношенията с Москва, макар че Тимошенко е възприемана като по-голям ентусиаст по отношение на ЕС. 49-годишната бивша газова магнатка обвини Янукович в измама, след като неговата Партия на регионите прокара в парламента поправки за правилата за участие в изборите след първия тур, припомня БГНЕС. Говорител на избирателния отдел на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обаче посочи, че не е "добра практика" да се правят промени в последната секунда, но че промените би трябвало да доведат до малка промяна, ако избирателните органи работят както трябва.

След затварянето на избирателните бюра в 20:00 часа се очакват първите екзит полове. Наблюдателите на ОССЕ ще представят заключенията си в понеделник.

Времето в Украйна е в унисон с изборите. Небето над цялата страна е безоблачно, цари пълно безветрие, мраз и слънце - от минус 20 градуса в Чернигов до минус 2 в Ялта. Термометрите в столицата Киев показват 14 градуса под нулата.

Премиерът Тимошенко по традиция гласува в родния си край Днепропетровск. Това е един от малкото райони в източната част на Украйна, където тя получи повече от 10 процента от гласовете на първия тур, а безусловен победител бе противникът й Янукович.

Самият Янукович очакват на ул. "Героите на Сталинград" в киевския район Оболон. Точно в Киев обаче по-популярна е Тимошенко. На първия тур тя спечели тук почти 36 процента от гласовете срещу 16 на сто за Янукович.

Настоящият президент Виктор Юшченко ще гласува в избирателна секция, разположена "в сърцето" на довелата го на власт "Оранжева революция" - на централния площад "Независимост", известен като "Майдана".