Вестникарски шефове пред съда в Лондон по делото за телефонните подслушвания
Вестникарски шефове пред съда в Лондон по делото за телефонните подслушвания / снимка: Reuters

Анди Коулсън, бивш говорител и медиен съветник на британския премиер Дейвид Камерън, се яви пред съд заедно с още шестима обвиняеми по делото за телефонните подслушвания, което разтърси медийната империя на Рупърт Мърдок, предаде Ройтерс.

Коулсън - бивш редактор на таблоида News of the World, който бе в центъра на скандала с подслушванията на видни личности, политици и жертви на престъпления - подаде оставка от екипа на Камерън в разгара на скандала през миналата година. Съобвиняеми по делото са петима бивши шефове във вече закрития таблоид: бившият главен редактор Стюарт Кътнър, бишият редактор на новините Грег Мискиу, бившият шеф на новините Иън Едмъндсон, бившият шеф на репортерите Невил Търлбек и ексрепортерът Джеймс Уедъръп. Седмият подсъдим е бившият частен детектив Глен Мълкеър.

Мискиу и Мълкеър седяха отделно от останалите в залата на съда в Уестминстър, препълнена с юристи и репортери. Седмината обвинеями, облечени в елегантни костюми, не даваха знак, че се познават, докато оглеждаха залата, посочва Ройтерс.

Подсъдимите взеха думата, само за да потвърдят своето име, възраст и адрес. Служител на съда чете в продължение на близо 20 минути какви са предявените им обвинения, предава БТА. Делото се прехвърля в Кралския съд в лондонския район Саутуорк и следващото заседание ще е на 26 септември. Обвиняемите остават на свобода под гаранция и при условие, че ще уведомят полицията, ако искат да пътуват в чужбина.

Според прокуратурата журналистите от News of the World, с цел да се сдобият със сензационни новини, систематично и незаконно са прослушвали гласовите пощи на мобилните телефони на изтъкнати личности. Сред жертвите на телефонното хакерство са актьорите Брад Пит, Анджелина Джоли и Джъд Лоу, футболистът Уейн Руси, музикантът Пол Маккартни, бившият вицепремиер Джон Прескът и двама ексминистри на вътрешните работи. Сред другите жертви на вестникарите е девойката Мили Доунър, отвлечена и после убита от похитителите си.

Ребека Брукс, близка приятелка на племиера Камерън, която ръководеше британския клон от вестникарския бизнес на Мърдок, също е обвинена в незаконно засичане на гласови съобщения, ще се яви пред съда в Уестминстър на 3 септември, допълва Ройтерс.