/ Gulliver/Getty Images
Предупреждението дойде от Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия
Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка за Брекзит, която да бъде ратифицирана от британския парламент. Това предупреди Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия, предадоха световните агенции.

Ще може ли ЕС да контролира излизането на Великобритания?

Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС, коментира Барние в Twitter.



ЕС предлага на Великобритания „едностранно излизане“ от митническия съюз след Брекзит

Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период.

Gulliver/Getty Images

Великобритания и ЕС постигнаха компромис за Брекзит

Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзита, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АП. Юнкер каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит.

След разговорите си с британския премиер Тереза Мей късно в понеделник Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направят фундаментален избор" - да одобрят или отхвърлят споразумението за напускане.
БТА