/ ThinkStock/Getty Images
Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние каза, че Брюксел е готов да предложи на Великобритания право на едностранно напускане на митническия съюз на ЕС при запазване на другите елементи на предпазния механизъм за ирландската граница, предвиден с цел да се избегне твърда граница между двете части на ирландския остров, предаде Ройтерс.

Великобритания може никога да не напусне ЕС, призна Тереза Мей

Барние обаче подчерта, че Лондон все пак ще трябва да спазва ангажимента си да не въвежда контрол по границата между Ирландия, която е член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия - изискване, което в предишните преговори доведе до предложения да се постави митническа граница "в Ирландско море", между големия Британски остров и неговата провинция (на Ирландския остров).

Целта на новото предложение на ЕС е да се направи споразумението за Брекзит, приемливо за британския парламент, който вече веднъж го отхвърли.

Барние съобщи за новото предложение в Туитър след среща с посланиците на 27-те страни членки на Евросъюза. "Обединеното кралство няма да бъде държано насила в митническия съюз против волята си", добави той.
 

Барние отбеляза също, че съществуващото споразумение за Брекзит вече дава на Великобритания "правото на пропорционално замразяване" на нейните задължения по предпазния механизъм, в случай, че ЕС наруши своите задължения да преговаря за алтернативни решения.

Той предложи също така да бъде повишена юридическата тежест на съществуващите ангажименти на ЕС да прави всичко възможно, за да се избегне или да се минимизира прилагането на предпазния механизъм.

Мей засилва натиска върху Брюксел преди ключов вот в британския парламент

Според Ройтерс най-новото предложение на Барние прави юридически обвързващи уверенията, които ЕС даде на Лондон през януари, но въпреки това е малко вероятно то да се стори достатъчно като отстъпка на заклетите евроскептици в Консервативната партия на премиерката Тереза Мей, която няма мнозинство в парламента.
БТА