/ БГНЕС
Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзита, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Асошиейтед прес.

Юнкер каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит.

Продължават преговорите за Брекзит


След разговорите си с британския премиер Тереза Мей късно в понеделник Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направят фундаментален избор" - да одобрят или отхвърлят споразумението за напускане.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

Великобритания се готви за решаваща за Брекзит седмица

След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има.

"Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.

Британската министър-председателка потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за развода.

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.

ЕС предлага на Великобритания „едностранно излизане“ от митническия съюз след Брекзит

Малко по-рано британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

На пресконференцията след разговорите с Юнкер Тереза Мей каза, че освен огласените в парламента два документа, Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят.
БТА