/ БГНЕС
Тереза Мей е имала отново телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи говорителят на британския премиер. Той добави, че преговорите за Брекзит продължават, предаде Ройтерс.

Великобритания се готви за решаваща за Брекзит седмица

Мей разговаря с Юнкер и снощи, след като преди това в петък и събота имаше такива телефонни разговори с лидери от ЕС с цел да осигури пробив в преговорите за отстъпки в споразумението със съюза за Брекзит така, че то да стане по-приемливо за британския парламент.

Утре британският премиер се връща в парламента, за да представи отново споразумението си пред британските депутати, които веднъж вече го отхвърлиха през януари с голямо мнозинство. Ако в споразумението няма промени, тя може да се окаже заплашена от още едно тежко поражение.

Gulliver/Getty Images

Ден преди споразумението за Брекзит да бъде подложено на гласуване в парламента, там ще говори министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли, гласи съобщение в поддържан от опозиционната Лейбъристка партия профил в Туитър. В публикацията обаче се споменава единствено за това, че той ще говори днес, без да се дават повече подробности.

ЕС предлага на Великобритания „едностранно излизане“ от митническия съюз след Брекзит

Тереза Мей по-късно заминава за Страсбург в опит да направи пробив в преговорите за Брекзит, съобщи ирландският външен министър Саймън Ковини и добави, че препятствията в преговорите остават, предаде Ройтерс.

ЕС се опитва да подготви предложение за Брекзит, което да успокои загрижеността от "предпазния механизъм" за ирландската граница, но няма да направи компромис с основополагащите приоритети на общността, заяви Ковини.

"Преговорите продължават. Британската министър-председателка тази вечер заминава за Страсбург, както разбирам, за да се опита да финализира споразумение, ако това е възможно", каза Ковини пред журналисти.
БТА