/ Gulliver/Getty Images
Някои от министрите в новото испанско правителство на социалистическия лидер Педро Санчес станаха известни днес. Пълният състав на кабинета се очаква да бъде оповестен в сряда, предаде АП.
 
Организационният секретар на партията Хосе Луис Абалос съобщи по телевизия ТВЕ, че конституционният юрист Кармен Калво ще бъде вицепремиер, а бившият председател на Европейския парламент Хосеп Борел ще стане външен министър. Калво освен това ще оглави и възстановеното министерство на равенството в жест към феминисткото движение.
 
Ще има ли изненади в състава на новото испанско правителство?

Мария Хесус Монтеро, която въведе ред във финансите на областта Андалусия и е приближена на Санчес, ще бъде финансов министър. Абалос ще бъде министър на развитието, съобщи неговият офис. Изборът на 71-годишния Борел за външен министър бе посрещнат с критики от сепаратистите в Каталуния и със задоволство от происпанските депутати в автономната област.
 
Педро Санчес-Красавеца: Юда на испанската политика

За да си осигури гласовете, необходими да свали консерватора Мариано Рахой във вота на недоверие миналата седмица, Санчес обеща разговори за бъдещето на Каталуния. Но изборът на Борел, който е отявлен противник на независимост за Каталуния, праща точно обратен сигнал на сепаратистите, посочва АП.
 
Санчес ще оглавява правителство на малцинството и гласуването на предложения още от екипа на Рахой бюджет за 2018 г. в горната камара ще бъде първото сериозно препятствие пред новия кабинет.
 
Каталунското правителство положи клетва

Още при управлението на Рахой, който също не разполагаше с парламентарно мнозинство, долната камара го одобри с гласовете на Баската националистическа партия. След като тя обаче се отвърна от Рахой и гласува за свалянето му, сега е възможно Народната партия на Рахой да се откаже от собствения си проект за бюджет и да гласува против него в горната камара, за да бламира кабинета на социалистите.
 
За това намекна Рахой, цитиран от Ройтерс. Той предрече "много повече политическа нестабилност, повече политически пречки и повече трудности при управлението на страната".
 
Красивият нов премиер на Испания (СНИМКИ)

Ако бъде върнат за поправки в долната камара, бюджетът ще трябва да бъде гласуван отново и при силно фрагментирания състав на парламента социалистите може да се окажат принудени да се върнат към бюджета за предишната 2017 г. за остатъка от тази година.
БТА