Мариано Рахой
Мариано Рахой / Guliver/Getty Images
Водачът на испанското консервативно правителство Мариано Рахой, опетнен от корупционен скандал, беше свален след вот на недоверие в парламента, след като управлява шест години. Мястото му зае социалистът Педро Санчес, предаде Франс прес.

Мариано Рахой, вечният оцеляващ, накрая падна

Вотът срещу премиера консерватор беше подкрепен с мнозинство от 180 от общо 350 депутати. Това историческо гласуване превръща Рахой в първия правителствен ръководител, станал жертва на бламиране след възстановяването на испанската демокрация.
"Да, възможно е", заявиха депутатите от радикалната лява партия "Подемос", радвайки се на падането му, докато партийният водач Пабло Иглесиас прегръщаше Санчес. След като беше утвърден от парламента, предстои водачът на социалистите да положи клетва пред крал Фелипе Шести.

Вземайки за първи път думата след гласуването, Санчес, бивш преподавател по икономика с прозвище "Хубавеца", обеща да подходи "смирено към всички предизвикателства, пред които е изправена страната". Той спомена конкретно "социалната неотложност", предвид безработицата и несигурността, които продължават да измъчват Испания въпреки небивалия икономически подем.

Рахой си тръгна от парламента без да каже дума, след като стисна ръката на Санчес. Но още преди гласуването той призна поражението си и изтъкна под аплодисментите на депутатите от своята Народна партия (НП), че е имал "най-високата чест - да управлява Испания".
Съдбата на Рахой се реши за не повече от седмица, след като Социалистическата партия на Санчес внесе предложение за вота на недоверие, ден след като бяха оповестени присъдите срещу членове на Народната партия по мегадело за корупция.

Педро Санчес-Красавеца: Юда на испанската политика

С това в Мадрид беше затворена една глава от испанската политическа история. На власт от декември 2011 г., 63-годишният Рахой надживя няколко големи кризи - от рецесията, от която излезе с цената на жестоки мерки за икономии, през месеците на политически блокаж през 2016 г. до опита за отделяне на Каталуния миналата година.

На 46 години Санчес най-сетне има своя реванш, след като през май 2016 г. депутатите го отхвърлиха начело на правителството, а през юни същата година той регистрира най-лошия резултат в историята на Испанската социалистическа работническа партия на парламентарни избори.

Педро Санчес
Guliver/Getty Images

Свален от лидерския пост в партията си след изборния провал, миналата година Санчес отново пое ръководството й благодарение на подкрепата на масата съпартийци, недоволни от партийната върхушка.

Поел на война срещу Рахой, откакто на 24 май бяха произнесени присъдите срещу представители на Народната партия по скандала "Гюртел", този път той успя да спечели политическия покер, но трябваше да формира около 84-мата си депутати разнородно мнозинство - от "Подемос" до каталунските сепаратисти и баските националисти.

Баската националистическа партия (БНП), която има петима депутати в парламента, вчера нанесе фаталния удар на Рахой - тя се присъедини към искането за недоверие, внесено от социалистите, въпреки че миналата седмица подкрепи бюджета на правителството.

За да убеди БНП, Санчес трябваше да гарантира, че няма да прави никакви промени в бюджета, предвиждащ щедро финансиране за Страната на баските. Освен това той обеща на каталунските сепаратисти, че ще се опита да "хвърли мостове за диалог" с регионалното правителство на Ким Тора.

Предстои да разберем колко дълго Санчес ще бъде в състояние да управлява с мнозинство, което изглежда абсолютно нестабилно. Всички, които станаха негови съюзници по силата на обстоятелствата, подчертаха, че гласуването им против Рахой има цена. "Подемос" вече поискаха да влязат в правителството.

"Санчес иска да е шеф на правителството на всяка цена", но ще влезе в управлението "през задния вход", отбеляза подигравателно Рафаел Ернандо, говорител на парламентарната група на Народната партия.

Присъдите срещу НП по делото "Гюртел" за облагодетелстване от незаконно получени средства изглежда бяха последната капка за репутацията на Рахой, чиято партия е забъркана в куп скандали.

Рахой Санчес
Guliver/Getty Images

БТА