Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов испански премиер
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов испански премиер / БГНЕС
Националистите отново поеха контрола върху каталунското регионална правителство, като новият кабинет положи днес клетва в Барселона и така автоматично се прекратява 7-месечното пряко управление на испанското централно правителство, предадоха световните агенции.
 
Кабинетът, ръководен от Ким Тора, близък съратник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, е съставен от 13 членове.

Педро Санчес-Красавеца: Юда на испанската политика
 
Същевременно днес лидерът на испанските социалисти Педро Санчес, който е за разговори с Каталуния, но е против референдум за независимост, положи клетва като нов испански премиер. Церемонията се състоя в двореца Сарсуела. Санчес положи клетвата пред крал Фелипе Шести.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КРАСИВИЯ НОВ ПРЕМИЕР НА ИСПАНИЯ
 
Каталуния
БГНЕС


Вчера испанският парламент гласува вот на недоверие на премиера на Народната партия Мариано Рахой. Вотът бе внесен именно от социалистите на Санчес. Той бе подкрепен и от редица регионални партии. Де факто вотът на недоверие срещу Рахой бе вот на доверие за Санчес. До вота на недоверие се стигна след голямо корупционно дело, опетнило репутацията на консерваторите от Народната партия.

Мариано Рахой, вечният оцеляващ, накрая падна
 
Педро Санчес е седмият премиер на Испания от края на диктатурата на Франко през 1975 г.
 
Предшественикът на Санчес консерваторът Мариано Рахой наложи прякото управление върху Каталуния в края на октомври, след като националистите начело с Пучдемон проведоха референдум за независимост, обявен за незаконен от испански съдилища.

Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще
 
Според извънредните правомощия, дадени на испанското централно правителство от Сената, значителна част от автономното управление на областта ще й бъде върнато веднага щом сформира правителство след нови избори.
 
Сепаратистите спечелиха през декември изборите и избраха за регионален лидер Ким Тора. Членовете на предишното каталунско правителство ще бъдат съдени по обвинения, сред които и за бунт. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина.
БТА