/ БГНЕС
Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния, беше съборен от протестиращи, запален и накрая хвърлен в езеро, предаде Асошиейтед прес.

Това се случи по-малко от два часа след като демонстрантите се събраха в градски парк и скандираха за сваляне на монумент.След събарянето на паметника на негово място беше поставена табела с надпис "Колумб представлява геноцид". Самият монумент беше запален и изтъркалян в езеро в парка.
 

Вандалска проява имаше и срещу статуя на Христофор Колумб в Бостън, която беше "обезглавена", предаде Франс прес.

По случая е започнало разследване, но никой не е арестуван на този етап, пояснява полицията.
 

Статуята се е намирала в парка, носещ името на мореплавателя и в миналото на няколко пъти е била обект на вандалски прояви заради полемиката в последните години в САЩ относно ролята на Колумб. Мореплавателят от Генуа дълго време беше представян като откривател на Америка, но сега често пъти е смятат за една от фигурите на геноцида срещу индианците и коренното население като цяло. Десетки градове замениха честването през октомври на Деня на Колумб, който от 1937 г. беше федерален празник, с ден в памет на местните народи. Но нито Бостън, нито Ню Йорк, където има големи общности от италиански произход, не се отказаха от честването на Деня на Христофор Колумб.
БТА