/ БТА
Ваксината на фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech срещу COVID-19 остава стабилна и може да се съхранява за две седмици на температури, далеч по-високи от предписаните досега, обявиха двете компании, цитирани от АФП.

Това значително ще улесни разпространението на ваксината.

Двете компании са информирали американския регулатор Агенция по храните и лекарствата, че ваксината им остава стабилна, ако се съхранява за период до две седмици при температури от минус 25 градуса по Целзий до минус 15 градуса по Целзий, които са обичайни за медицинските фризери.

Ваксината, която е една от трите, одобрени за употреба досега в ЕС, трябва да се транспортира и съхранява при температури между минус 80 градуса по Целзий и минус 60 градуса по Целзий, което изисква специални условия и създава логистични пречки за разпространението на продукта, разработен въз основа на технология на информационна РНК, отбелязва  агенцията.

Lancet: Ефикасността на първата доза на ваксината на Pfizer е 85%

Новите правила за съхранение "може да улеснят складирането на нашата ваксина в аптеките и да осигурят по-голяма гъвкавост във ваксинационните центрове", каза съоснователят на "Бионтех" Угур Шахин. Той каза още, че BioNTech и Pfizer работят и върху "нови формули, които още повече ще улеснят транспортирането и използването на ваксината ни".
БТА