Днешният Свети Валентин в Турция ще мине под знака на разрушителното земетресение, а мнозина отправиха призиви вместо подарък на любимия човек да бъдат направени дарения за пострадалите.

"Нека подаръкът ни за Деня на влюбените бъде за района на земетресението", призовава в заглавие в. "Дюня". "Вместо да направим един човек щастлив, нека се опитаме да бъдем единни и да намалим болката на хиляди, десетки хиляди и стотици хиляди хора, да им помогнем да запазят желание за живот", написа изданието. 

ФК Самсунспор поде кампания подаръкът на Свети Валентин днес да бъде дарение към правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) за пострадалите от земетресенията в Югоизточна Турция, предаде Анадолската агенция.

"Нашата обич е нашата родина. По тази причина това, което искаме от нашите фенове и граждани, е да ни подкрепят, като тази година подаръкът, който купят на любимите си за Деня на влюбените 14 февруари, бъде дарение за АФАД за районите на земетресението", се казва в изявление на Сонер Сойкан, генерален директор и член на изпълнителния съвет на клуба. "Направете и вие дарение за АФАД. Нека подаръкът ви бъде дарителската квитанция", призовава Сойкан.
 

Подобен призив отправи и турската певица Седа Саян в профила си в Инстаграм. "Нека този път не купуваме подарък за 14 февруари. Нека вместо това подпомогнем семействата, засегнати от земетресенията, като заявим #BenimSevgilimVatanım (Моята любов е моята родина). Дарете 20 лири, като напишете DEPREM (ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ) и изпратите SMS на номер 1866 за дарение към АФАД", призова популярната певица, цитирана от одринския сайт Edirnejethaber.

Хаштагът #BenimSevgilimVatanım доби голяма популярност в Туитър, като много хора се включиха с призиви за дарения за пострадалите вместо подарък в Деня на влюбените. Появиха се и други подобни хаштагове със същото послание като #BizimkisiTürkiyeAşkı (Нашата любов е любовта към Турция) и #14ŞubatTürkiyeAşkı (14 февруари любов към Турция).

Турската мотоциклетна федерация бе сред първите, които предложиха тази година Свети Валентин да бъде обявен за ден на подкрепата и солидарността в помощ на пострадалите от земетресенията на 6 февруари в Кахраманмараш. 

Земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер засегнаха тежко десет окръга в южната и югоизточната част на Турция, а така също и съседна Сирия. Над 37 000 са вече жертвите на земетресенията в двете страни.
 
Мина Димитрова/БТА