В Северна Корея организираха митинг в подкрепа на ядрения опит
В Северна Корея организираха митинг в подкрепа на ядрения опит / БГНЕС

Митинг в подкрепа на извършения на 9 септември в КНДР подземен ядрен опит се проведе на централния площад и водещите към него улици в столицата на Северна Корея. Мероприятието събра десетки хиляди участници. На митинга присъстваха войници и офицери от корейската народна армия, държавни служители, представители на обществени организации, работници от промишлени предприятия и студенти.

Северна Корея извърши най-мощния ядрен опит досега

Министър-председателят Пак Бон Дю поздрави множеството с успехите на учените от института за ядрено оръжие на КНДР, създали новата мощна ядрена бойна глава.

Премиерът декларира готовността на народа и армията да се противопоставят на всички санкции на „вражеските настроените към Пхенян сили начело със САЩ".

Пхенян: САЩ трябва да признаят Северна Корея за ядрена сила

Ораторите на митинга подчертаха, „че ядреният опит е демонстрирал на целия свят „силата на сонгунска Корея (сонгун се нарича военно-ориентираната политика на севернокорейското ръководство), която е в състояние да нанесе безпощаден ответен удар и при най-малък знак за агресия от страна на противниците й.

На 9 септември КНДР проведе петия си ядрен опит, извършен в чест на 68-та годишнина от създаването на комунистическата държава.

В Пхенян обявиха, че опитът е потвърдил, че ядрена бойна глава може да бъде монтирана на балистична ракета.

US бомбардировачи прелетяха над Южна Корея в демонстрация на сила и солидарност

Съветът за сигурност на ООН осъди поредното ядрено изпитание на КНДР и започна работа върху нова резолюция, за въвеждане на допълнителни мерки за натиск върху Пхенян.

Източник: БГНЕС