Пхенян: САЩ трябва да признаят Северна Корея за ядрена сила
Пхенян: САЩ трябва да признаят Северна Корея за ядрена сила / Guliver/Getty Images

Северна Корея настоя пред САЩ да бъде призната за "държава, притежаваща ядрени оръжия" - два дни, след като проведе своя пети ядрен опит, предаде Франс прес.

Президентът Барак "Обама прави, каквото може, за да откаже (на Северна Корея) стратегическия статут на държава притежателка на ядрени оръжия, но това е глупаво - все едно да се опиташ да затъмниш слънцето с длан", заяви говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА.

Северна Корея извърши най-мощния ядрен опит досега

Вашингтон и Токио се стремят да издействат от международната общност "възможно най-силната мярка" в отговор на петия ядрен опит, осъществен в петък от Северна Корея, заяви американски дипломат, цитиран от Франс прес.

Сун Ким - специален представител за Северна Корея в Държавния департамент на САЩ, намекна също, че страната му може да наложи нови едностранни санкции в отговор на "провокативното и неприемливо поведение на севернокорейците".

"Работим в много тясно сътрудничество в Съвета за сигурност и не само там, за да издействаме възможно най-силната мярка след последната постъпка на Северна Корея", заяви Сун Ким пред журналисти в Токио след разговор с японския дипломат, натоварен със случая - Кенджи Канасуги.

"Освен санкциите в Съвета за сигурност, ние - САЩ, Япония, също и Южна Корея, ще обмислим едностранни мерки", добави той, без да навлиза в подробности.

Съветът за сигурност наложи санкции на КНДР още след първия й ядрен опит през 2006 г., но това не й попречи да осъществи още четири и да изстрелва напоследък все повече балистични ракети.

Международната общност се стреми по-специално да убеди Китай да се намеси и да упражни влияние върху Пхенян, за да спазва Северна Корея забраната да развива ядрена и балистична програма.

Пхенян заплаши Сеул и Вашингтон с ядрен удар

В петък Пекин съобщи, че "твърдо" се противопоставя на севернокорейския ядрен опит. Посланикът на Китай в ООН Лю Цзеи обаче бе твърде резервиран по въпроса за международния дипломатически отговор и заяви, че трябва "и двете страни да се въздържат от каквито и да било провокации".

Според експерти Пекин се опасява Северна Корея да не рухне съвсем - това би могло да приключи с установяване на режим, ориентиран към САЩ, в съседната с Китай страна, посочва АФП.

Северна Корея е възобновила производството на плутоний

При все това "диалогът" между САЩ и Китай продължава, увери днес Сун Ким.
"Продължаваме с усилията да убедим Китай да прилага резолюциите на Съвета за сигурност и да работи с нас, за да се уверим, че поведението на Северна Корея се развива в продуктивна и позитивна посока", каза той.

"Северна Корея продължава да бъде нарастваща заплаха за региона, за нашите съюзници и за нас самите", констатира дипломатът от САЩ и увери: "Ще направим всичко възможно, за да се браним срещу тази заплаха".

Източник: БТА