Сеул: Северна Корея изстреля три балистични ракети към Японско море
Сеул: Северна Корея изстреля три балистични ракети към Японско море / БГНЕС, архив

Северна Корея е изстреляла три балистични ракети към Японско море, съобщи в комюнике командването на южнокорейската армия, предаде Ройтерс.

Ракетите са били изстреляни от западен регион, на юг от столицата Пхенян, броени часове след срещата на лидерите на Южна Корея и Китай в китайския град Ханчжоу.
Изстреляните балистични ракети са били ракети "Нодон" със среден обсег и са прелетели около 1000 километра, съобщи южнокорейски военен, цитиран от Ройтерс. Поне една от ракетите е паднала в идентификационната зона на японската военновъздушна отбрана.

Северна Корея изстреля неуспешно балистична ракета от подводница

Японските медии съобщиха, че и трите ракети са паднали в тяхната "изключителна икономическа зона", предаде ТАСС.

Изстрелването на трите ракети вероятно е демонстрация на сила от страна на Северна Корея, която е трябвало да съвпадне със срещата на високо равнище на Г-20 в Китай, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

На срещата си в Ханчжоу с китайския президент Си Цзинпин южнокорейската президентка Пак Гън-хе е заявила, че севернокорейските военни провокации са предизвикателство за отношенията между Южна Корея и Китай, предаде ТАСС.

Пхенян изстреля две балистични ракети

Тази година КНДР извърши четири ядрени опита и изстреля много ракети. Това подкопава стабилността в района и е предизвикателство за южнокорейско-китайските отношения, е заявила Пак. Няколко часа след срещата между Пак и Си Пхенян изстреля три балистични ракети по посока Японско море.

Китай е против плановете на Сеул да разположи на своя територия американския противоракетен комплекс ТААД. Сеул заявява, че това е необходимо заради ракетната заплаха от страна на Северна Корея.

Източник: БТА