/ Thinkstockphotos
 Върховният съд на САЩ ще изслуша днес страните по случай за религиозна свобода, в който е замесена сватбена торта. През 2012 г. сладкарят Джак Филипс от щата Колорадо отказа да направи торта за сватбата на гей двойка, тъй като това противоречи на християнската му вяра.
Съдът в Колорадо реши, че действията му са незаконна дискриминация. Сладкарят настоява, че това нарушава религиозната му свобода, както и правото на свободна реч и отнесе случая до най-високата съдебна инстанция.

От няколко дни пред сградата на Върховния съд във Вашингтон има опашки от активисти и любопитни наблюдатели, екипирани със спални чували и сгъваеми столове. Голям е общественият интерес към казуса „Сладкарница „Мастърпийс срещу Комисията за граждански права на Колорадо“ . Това е искане за конституционно право да се дискриминира, посочва за BBC Луиз Мелинг от Американския съюз за граждански свободи.
Джак Филипс, който е художник, казва, че тортите за него са и творческа изява. Той смята, че свободата на словото и публичното изразяване на мнение в САЩ го предпазва от това да бъде накаран против волята си да създаде нещо, чието послание противоречи на възгледите му. Филипс не е отказал да обслужи хомосексуалната двойка, а вместо сватбена им е предложил други видове торти и сладки.
 „Преди всичко, сладкарницата ни е просто малка семейна пекарна. Отворихме я преди около 20 години. Създавам торти, с които творчески се изразявам. В нея работи семейството ми. Двама джентълмени влязоха един ден и поискаха да направя торта за еднополовата им сватба. Опитах се да им обясня, че това е нещо, което не мога да направя заради религията си. Те се развикаха и ядосано напуснаха магазина ми. Съдиха ме. Загубих. И ето сега сме пред Върховния съд на САЩ“, сподели сладкарят.
 Филипс посочва, че не иска да използва артистичния си талант, за да създава нещо, което е против християнската му вяра. Той не прави и торти за Хелоуин. В интервю за Фокс  Бизнес, сладкарят посочва, че има хомосексулани приятели, от които е получил разбиране и извинение за неприятностите.

Присъда в полза на Филипс обаче би могла да даде основания на множество компании да отказват услуги на еднополови двойки заради религиозни убеждения. Според правни експерти, фирми биха могли  да използват случая, за да отказват и на партньори и съпрузи от различни раси, например, като се аргументират с религиозните си убеждения.