В предизборна реч Обама опита да спечели доверието на US-евреите
В предизборна реч Обама опита да спечели доверието на US-евреите / снимка: БГНЕС
Сигурността на Израел, стратегията на САЩ към Иран и историческите връзки между чернокожото население и американските евреи бяха основни теми в речта на Барак Обама, която той произнесе в Бока Ратон, Флорида, съобщава Българската телеграфна агенция.

Известният като резиденция на богати пенсионирани евреи град беше важна спирка в предизборната обиколка на претендента за демократическата номинация за президент заради убеждението, че той не се ползва достатъчно с доверието на тази немногобройна, но влиятелна група гласоподаватели.

В речта си в местната община сенатор Обама увери аудиторията, че "ние не трябва да преговаряме с Хизбула и Хамас", като се разграничи в това отношение от бившия президент Джими Картър. Той акцентира върху факта, че ще продължи ангажимента на САЩ към Израел.

Илинойският сенатор даде ясно да се разбере и, че не изключва нито една от възможните реакции на САЩ срещу политиката на Иран. По думите му трябва да бъдат използвани и икономически стимули в американската политика към Техеран.

Сенаторът от Илинойс отговори и на въпроси за името си, с което някои спекулираха, че показва мюсюлмански произход, като обясни пред аудиторията, че Барак означава "благословен", също като старото еврейско име Барух. Той припомни и историческите връзки между чернокожото население и американските евреи, които заедно са се борили в името на премахването на расовата дискриминация и даване на граждански права на афроамериканците.

Днес у нас Организация на евреите "Шалом" чества 65-годишнина от протестната манифестацията на столичното гражданство срещу изселването на софийските евреи.