В Полша организират телевизионен диспут в търсене на подходящия президент
В Полша организират телевизионен диспут в търсене на подходящия президент / снимкa: Reuters

Полската управляваща партия Гражданска платформа организира днес телевизионен диспут между външния министър Радослав Шикорски и председателя на долната камара на парламента Бронислав Коморовски в опит да намери подходящия кандидат за предстоящите президентски избори, съобщи ДПА.

Шикорски заяви, че ако стане президент, ще бъде смел и амбициозен, докато по думите му президентството на Коморовски би било белязано от почтеност и консерватизъм.

Председателят на Сейма, който е с десет години по-възрастен от външния министър, отвърна, че държавният глава би трябвало да има опит и да бъде умерен и вдъхващ доверие.

Близо 46 000 членове на партията на министър-председателя Доналд Туск трябва да изберат до 25 март кандидат за президентската надпревара, пише БТА. Вотът беше организиран, след като премиерът неочаквано отказа да предложи кандидат.

Засега не се знае дали президентът Лех Качински възнамерява да се бори за нов мандат на изборите, които трябва да бъдат произведени между 19 септември и 3 октомври, отбелязва ДПА.