/ iStock/Getty Images
Панамските власти иззеха рекорден брой пари от наркотици - над 10 млн. долара в брой - при разправа с банди, свързани със съседния на Колумбия размирно действащ клан Гълф.

На следователите им е отнело повече от 12 часа, за да съберат парите. Те са открити в три различни скривалища в къща в Нуева Провиденсия в карибската провинция Колон.

"Това без съмнение е най-голямото изземване на пари от наркотрафик в цялата история на страната", заяви прокурор Хавиер Карабайо пред репортери в четвъртък. "Машините за броене на пари трудно издържат... някои се повредиха (от броенето) и трябваше да бъдат заменени".

Обискът е част от полицейска операция, в резултат на която тази седмица бяха арестувани 57 души с предполагаеми връзки с клана Гълф, който отслабна след залавянето в Колумбия на неговия лидер и десетки други членове от миналия месец насам. Кланът контролираше около една трета от производството на кокаин в Колумбия, най-големия износител на наркотика в света. Съединените щати са основният потребител.

Арестуваните при операцията в Панама, включително петима полицейски служители, са обвинени, че са получавали големи количества наркотици от Колумбия и са ги укривали, преди да ги изпратят в Съединените щати през Централна Америка.

При операцията, в която са участвали и агенти на Американската служба за борба с наркотиците, са иззети и 10 огнестрелни оръжия и 38 луксозни автомобила, принадлежащи на групата. 
БГНЕС