В Пакистан са загинали най-много журналисти през 2010 г.
В Пакистан са загинали най-много журналисти през 2010 г. / Reuters

Най-смъртоносното място за журналисти през изтичащата 2010 г. е бил Пакистан, където през годината са загинали по време на работа най-малко осем представители на медии. Това съобщи Комитетът за защита на журналистите в годишния си доклад,
цитиран от Асошиейтед прес.

Според доклада през годината по света са били убити 42-ама журналисти, като през 2009 г. те бяха рекордните 72-ама. Броят на смъртните жертви е "все още неприемливо висок и той съответства на ширещото се насилие срещу журналисти по света", каза Джоел Саймън, изпълнителен директор на международната неправителствена организация.

Докато убийството е основна причина за смъртта на журналисти, голям процент от загиналите през последните години са намерили смъртта си при самоубийствени атентати или попадайки под кръстосан огън в страни като Пакистан, Афганистан, Сомалия и Тайланд. Шестима от загиналите през тази година в Пакистан журналисти са били убити при самоубийствени нападения, а други 20 са били ранени, се посочва в годишния доклад на Комитета за защита на журналисти.

В списъка на убитите за тази година не са включени журналисти, починали от болести или при инциденти, не свързани с насилие.