/ iStock/Getty Images
Правителството на американския президент Джо Байдън е подготвило начален пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за финансовите институции в САЩ да извършват трансакции на основни руски банки, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима източници, запознати с темата.

Мерките, които ще бъдат въведени само, в случай че Русия нахлуе в Украйна, имат за цел да нанесат вреда на руската икономика, като прекъснат "кореспондентските" банкови връзки между санкционираните руски банки и американски банки, които позволяват извършването на международни плащания, посочва БТА.

Властите в САЩ и по-рано са казвали, че банковите рестрикции ще бъдат част от пакета на възможните санкции, но планът на правителството за прекъсване на кореспондентските връзки в банкирането - което ще засегне глобалните парични потоци - досега не е обявяван.

Байдън и Путин се съгласиха да има среща за украинската криза - кога ще е тя

САЩ освен това ще приложат най-силното си средство за санкции срещу определени руски лица и компании, като ги поставят в списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals - SDN), като фактически ги изключат от американската банкова система, забранят търговските им взаимоотношения с американци и замразят активите им в САЩ, съобщават същите източници.

Белият дом и министерството на финансите на САЩ са отказали да коментират информацията.

Източниците са казали още, че пакетът може да претърпи промени до последната минута и не е ясно кои ще бъдат целите му. Те обаче смятат, че възможни обекти на санкциите са водещи руски финансови институции като ВТБ Банк, Сбербанк, ВЕБ и Газпромбанк.

Макрон и Путин се договориха да положат всички усилия за бързо постигане на примирие в Донбас

Експерти, с които се е консултирал Ройтерс, са казали, че макар че инструментът с кореспондентските банки не може да се сравни с включване в списъка SDN, който предвижда замразяване на банкови активи, той би могъл да нанесе съществен удар върху определените банки, като направи трудно за тях да извършват трансакции в долари, а доларът е световна резервна валута.

Според източниците американското правителство може да изключи определени видове трансакции от обхвата на санкциите, ако бъде сметнато за необходимо.

Блинкън: Байдън е готов за среща с Путин във всеки момент
 
БТА