/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън свиква заседание на Съвета за национална сигурност, Путин и Макрон ще разговарят по телефона
НАТО очаква, че руската армия ще предприеме нападение срещу съседна Украйна, предаде ДПА.

"Всички признаци показват, че Русия планира пълномащабна атака срещу Украйна", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в коментар за телевизия А Ер Де.

Столтенберг, който е на Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че струпването на войски продължава. "Не са изтеглени войски, както казва Русия, а напротив – пристигнали са още военни", заяви той. По думите му има признаци, че Русия се готви да си устрои претекст за атака.

Въпреки заплахата от ескалация, Столтенберг остава ангажиран към решаването на конфликта с политически средства. "Искаме да накараме Русия да смени курса и да седне с нас" на масата за преговори, заяви той. 

По-рано представител на НАТО съобщи, че алиансът е преместил служителите си в Украйна от Киев в западния град Лвов и в Брюксел, за да гарантира тяхната сигурност. 

Президентът на САЩ Джо Байдън свиква заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

Екипът по националната сигурност на Байдън е повторил предупрежденията, че Русия може да предприеме нападение срещу Украйна по всяко време, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки и добави, че президентът на САЩ следи развитието на ситуацията и е бил информиран за разговорите на вицепрезидентката Камала Харис със съюзниците на Мюнхенската конференция по сигурността.

От седмици западните сили предупреждават, че регионът може да се намира на ръба на война, като твърдят, че ситуацията може да се изостри бързо и драматично. Русия многократно е отричала, че има намерение да нападне съседката си.

Напрежението в Донбас ескалира, вратата на дипломацията остава отворена (ОБЗОР)

Френският президент Еманюел Макрон ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, за да се опита да предотврати това, което западните сили прогнозират, че ще бъде - неизбежна инвазия в Украйна.

Кремъл настоява, че няма планове за нахлуване в Украйна, но изпитанията му на ракети с ядрен капацитет в събота изобщо не помогнаха за сваляне на напрежението.

Зеленски: Получената досега помощ е сироп за кашлица, вместо добра ваксина срещу COVID-19

В събота, отново пред Макрон, украинският президент Володимир Зеленски увери, че няма да се поддаде на провокациите на Русия в Източна Украйна. Но в речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността той също осъди „политика на умиротворение“ спрямо Москва.

„Осем години Украйна задържа една от най-големите армии в света“, каза той.

Той призова за "ясни, изпълними срокове" за присъединяване на Украйна към водения от САЩ военен алианс на НАТО - нещо, което Москва каза, че е червена линия за нейната сигурност.

Има "доста голяма вероятност" руски войски да нахлуят в Украйна, което може да се случи не само през Донбас. Това предупреди британският премиер Борис Джонсън. Според него ситуацията около Украйна може да доведе до най-голямата война в Европа от 1945 г. насам.

„Планът, който виждаме, рисува най-мащабната война в Европа от 1945 г. насам“, каза Джонсън в интервю за BBC Broadcasting Corporation. Според британския премиер има „доста голяма вероятност“ за нахлуване на руски войски в Украйна, което може да се осъществи не само през Донбас, но и през беларуско-украинската граница, „за да обгради Киев“. В същото време той подчерта, че в резултат на подобни хипотетични действия ще пострадат "не само украинци, но и руснаци"

Вой на сирени за тревога: Наредиха спешна евакуация в Донецк и Луганск (ВИДЕО)

През уикенда имаше масова евакуация на цивилни граждани от райони в близост до фронтовата линия в Източна Украйна, където загинаха двама украински военни. Това са и първите смъртни случаи в конфликта от месец насам.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са регистрирали над 1500 нарушения на режима на спиране на огъня в Източна Украйна за едно денонощие. Това съобщи ОССЕ в комюнике и отбеляза, че това е рекорд за тази година, предаде Франс прес.

Наблюдателите са преброили от четвъртък вечерта до петък вечерта 591 нарушения в Донецка област и 975 в Луганска област, контролирани частично от проруските сепаратисти, воюващи срещу Киев. Общият брой на нарушенията на практика се е удвоил спрямо предходните 24 часа. От сряда до четвъртък са регистрирани 870 нарушения. 

Снаряди от минохвъргачка експлодираха последно на няколкостотин метра от украинския министър на вътрешните работи Денис Монастирски по време на негово посещение на фронтовата линия. 

Разказ на жена, евакуирана от Донбас: Забравих парите, но си взех иконите

Интензивен обстрел от украинската армия се е чувал в събота вечерта в град Донецк. Канонадата звучи в централната, северната и западната част на столицата на Донецката народна република (ДНР), съобщиха руски медии. Жителите на кварталите Ворошиловски и Киевски твърдят, че е имало над две дузини експлозии с тежки боеприпаси, като обстрелът продължава. Предполага се, че украинските сили за сигурност обстрелват града с тежка артилерия.

Вече сутринта в неделя три населени места в Донецката народна република (ДНР) бяха обстрелвани от украинските сили за сигурност в рамките на един час, съобщиха в неделя представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня. Украинските войски обстрелват Докучаевск, Спартак и Донецк, изстреляни са общо 30 мини с калибър 120 мм.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитаха да атакуват позициите на народната милиция на Луганската народна република (ЛНР) в неделя сутринта, заяви говорителят на Народната милиция на ЛНР Иван Филипоненко. „Около 5 часа сутринта военнослужещи от 79-а въздушно-десантна бригада се опитаха да атакуват позициите на народната милиция в района на населеното място Пионерское с преминаването на река Северски Донец. В резултат на сблъсъка врагът понесе загуби и се оттегли", каза той. Разрушени са пет жилищни сгради, има и жертви сред цивилното население. „Уточняват се допълнителни данни", информира Филипоненко. 

Все пак информациите са твърде противоречиви, има предупреждения и за фалшиви новини, така ситуацията остава не съвсем ясна. 
БТА, БГНЕС