/ БТА
Сепаратистките и правителствените сили в Украйна продължават и днес да си разменят обвинения - бунтовниците в Донецка област заявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската армия съобщи за 19 нарушения на примирието, предаде ДПА и отбеляза, че тази информация не може да бъде проверена.

Първоначално не беше известно дали има жертви при новите нападения. Впоследствие украинските власти съобщиха за един убит войник в резултат на обстрел от страна на сепаратистите, посочват Ройтерс и Франс прес.

Урсула фон дер Лайен: Русия иска да пренапише правилата на световния ред

В петък силите на Киев съобщиха за 66 нарушения на примирието от страна на сепаратистите, посочва Ройтерс.

Ръководителят на сепаратистите в  Донецка област Денис Пушилин призова за "обща мобилизация" на резервистите, след като подписа указ за това.

"Обръщам се към всички мъже от републиката, които могат да държат оръжие в ръцете си, да се изправят в защита на семействата си, на децата си, на жените си, на майките си", призова той тази сутрин в канала си в Телеграм.

Лидерите на сепаратистките райони в Източна Украйна обявиха военна мобилизация

Подобен призив имаше и в съседната Луганска област. Мъжете на възраст от 18 до 55 години вече няма да имат право да напускат областта.

По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заговори за значително увеличаване на нарушенията на примирието.  

Според донецките сепаратисти при обстрела е бил повреден водопровод.

Вой на сирени за тревога: Наредиха спешна евакуация в Донецк и Луганск (ВИДЕО)

Междувременно продължава евакуацията от градове и села в Луганска и Донецка област. По данни на донецките сепаратисти от ранните часове на днешния ден повече от 7000 души вече са били изведени на безопасно място, включително 2400 деца.За тези хора са подготвени приюти в южната руска област Ростов.

Вчера лидерите на сепаратистите призоваха хората да бягат, като обосноваха призива си със заплахата от нападение от страна на украинските правителствени войски. 

Украинските военни заявиха, че не планират офанзива срещу сепаратистките райони.

Инцидентите между воюващите страни са по линията на съприкосновение, разделяща правителствените войски от силите на сепаратистите, обозначена от Минските споразумения за прекратяване на огъня, договорени през 2015 г. Напрежението рязко нарасна тази седмица, като Киев обвинява сепаратистите в провокации.
БТА