/ iStock/Getty Images
Властите на украинската ДНР, както и на отцепилата се от Украйна Луганска народна република наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, съобщи ръководителят на ДНР Денис Пушилин, цитиран от руски медии и лидерът на Луганската народна република Леонид Пасечник, предаде БГНЕС.

Пушилин заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще.

Нови бомбардировки в Украйна под контрола на правителствените сили

"Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики", заяви ръководителят на ДНР в извънредно обръщение към жителите на републиката, публикувано на неговия уебсайт.



"При обстрел на населени места на ДНР от украинска страна може да бъдат застрашени животът и здравето на гражданите на републиката. Затова от днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано напускане на населението към Руската федерация. Жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани на първо място", каза ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

"Всички цивилни граждани трябва да избягат от контролирания от бунтовниците Донецки регион в Русия", заяви неговият ръководител.

Вой на сирени за тревога отекна в столицата на самопровъгласената Донецка народна република град Донецк, след като лидерът на сепаратисткия район Денис Пушилин обяви евакуацията на населението, съобщи очевидец за Ройтерс, предаде БТА.

Извозването с автобуси на жители на самопровъзгласената Донецка народна република ще започне днес в 20:00 ч. местно време (17:00 ч. по Гринуич), съобщи агенция Интерфакс, цитирайки собствен източник.

Русия твърди, че се отдръпва от украинската граница, но не успява да убеди Запада

Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

"Съгласно споразумението с ръководството на Руската федерация, в Ростовска област са подготвени места за приемане и настаняване на наши граждани. На евакуираните ще бъде предоставено всичко необходимо. Създадени са всички условия за бързо преминаване през контролно-пропускателните пунктове", каза той във видеообръщението.



И лидерът на отцепилата се от Украйна Луганска народна република Леонид Пасечник призова жителите ѝ в най-кратки срокове да се евакуират в Русия.

„С цел недопускане на жертви сред мирното население призовавам жителите на републиката, които нямат повиквателна за мобилизация и не са ангажирани в животоосигуряващи социални и граждански инфраструктури, в най-кратки срокове да заминат за територията на Руската федерация“, заяви той.

Лидерът на ЛНР съобщи, че Русия има готовност на настани на своя територия жителите на републиката Пасечник призова „всички мъже, способни да носят оръжие, да излязат и да защитят земята си“.

По-рано днес ЛНР съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия, припомня БГНЕС.

Украинските сили за сигурност обстрелват с минохвъргачки населените места Золотое-5 и Обозное, съобщи пред репортери представителството на Луганската народна република в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

"Въоръжените формирования на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, включително с използването на тежки оръжия", заяви офицер от представителството на ЛНР в Центъра.

По думите му украинските сили за сигурност са стреляли със 120- и 82-милиметрови минохвъргачки по контролираните от ЛНР селища Золотоее-5 и Обозное.
БГНЕС