Лойд Остин
Лойд Остин / Gulliver/Getty Images
САЩ са забелязали, че Русия увеличава запасите от банки с кръв за войските си край Украйна, както и че Москва приближава силите си още по-близо до украинските граници и прехвърля още бойни самолети натам, съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.
Остин отхвърли твърденията на Москва, че изтегля силите си.

"Аз самият до неотдавна бях войник и знам от първо лице, че подобни неща не се правят без причина", каза в щабквартирата на НАТО министърът, който е пенсиониран генерал от сухопътните войски на САЩ. "И определено не се правят, ако смятате да си съберете нещата и да се приберете у дома."

Компанията "Максар Технолоджис" (Maxar Technologies), частна американска компания, която следи струпването на войски, заяви, че спътникови снимки показват, че макар и Русия да изтеглила част от военната си техника от границата с Украйна, на нейно място е пристигнала нова, отбелязва Ройтерс.

"Виждаме, че те прехвърлят още бойни и спомагателни самолети. Виждаме ги да повишават бойната си готовност в Черно море", каза Остин. "Дори виждаме как трупат запаси от кръв."

Днес проруските сепаратисти и украинските войски си размениха обвинения в обстрел на фронтовата линия в Източна Украйна, а Киев заяви, че тези инциденти приличат на "провокация" в момент, когато по границата са струпани руски войски.

Американският министър на отбраната определи постъпващите съобщения за обстрели в Украйна като обезпокоителни.
По думите му алиансът ще проучи начини за повишаване на бойната си готовност, тъй като с тези дислокации на сили на Москва "руските войски са дошли пред прага на НАТО".

Остин отново предупреди за възможни операции за инсцениране на предлог, който после Русия да използва за нападение.

"Затова ние и нашите съюзници ще останем бдителни", каза той.
По отношение на тазседмичните кибератаки срещу Украйна, които бяха най-големите по рода си, Остин заяви, че е твърде рано да се каже кой стои зад тях, но добави, че това е метод, който е характерен за руската военна стратегия.

От Брюксел Остин ще замине за Полша, където ще посети базираните там американски войски.
БТА