/ iStock/Getty Images
"Надяваме се Русия да смени посоката, преди да е започнала катастрофална и разрушителна война", изтъкна представител на Белия дом
Русия е разположила на границата с Украйна до 7000 допълнителни военни, някои от които са пристигнали вчера, каза високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че това изявление е дошло, след като Москва обяви, че е започнала частично изтегляне на своите сили от района.

В сряда "руснаците съобщиха, че изтеглят войници от границата с Украйна. . . Сега знаем, че това е лъжа. В действителност вече потвърдихме, че през последните дни Русия е увеличила своето присъствие по протежение на границата с Украйна с до 7000 военни, някои от които са пристигнали" в сряда, заяви източникът от американското президентство, пожелал анонимност.

"Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но нейните действия сочат обратното. Надяваме се тя да смени посоката, преди да е започнала катастрофална и разрушителна война", изтъкна представителят на Белия дом. Той предупреди, че Москва "във всеки един момент" може да извърши операция, която да й послужи като претекст за инвазия в Украйна.

Възможно е този претекст да бъде под различни форми, като провокация в Донбас или фалшиво навлизане на украински сили на руска територия, предположи анонимният източник.

Още военни части се изтеглят от границата на Русия с Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън поискаха от Русия "да предприеме истински мерки за деескалация", за да избегне какъвто и да било военен конфликт с Украйна. В противен случай, предупредиха те, руската страна трябва да очаква "изключително тежки последици", съобщи след телефонен разговор между двамата германското канцлерство, цитирано от Франс прес.

Белият дом обърна внимание, че Байдън и Шолц са подчертали важното значение на укрепване на източния фланг на НАТО в случай на руско нападение срещу Украйна, предаде Ройтерс. Двамата потвърдиха ангажимента на САЩ и Германия към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се отбелязва в комюникето.

Русия твърди, че от вторник е започнала да изтегля част от над 100-те хиляди свои военни, които бе струпала на границата си с Украйна. Тези нейни твърдения обаче бяха посрещнати от Запада с предпазливост, отбелязва АФП.

Байдън и Шолц поискаха от Русия „истински мерки за деескалация“

"Рискът от нова военна агресия на Русия срещу Украйна остава", предупредиха в телефонния си разговор Шолц и Байдън, които само преди 10 дни се срещнаха в Белия дом. Двамата потвърдиха западната позиция, че "до момента не е наблюдавано никакво значително изтегляне на руски войски".

В същото време Шолц и Байдън приветстваха призива на руския президент Владимир Путин за преговори за намиране на изход от украинската криза. 

Дипломатическите усилия трябва "да продължат с решителност", призоваха те.

Зеленски: Все още няма изтегляне на руските войски

От своя страна Украйна не вижда признаци за изтегляне на руските войски от района на границата между двете страни, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Наблюдаваме малки ротации. Не бих нарекъл тези ротации изтегляне на сили от Русия", каза украинският президент пред обществената телевизия. Така Зеленски отхвърли твърденията на Москва, че е започнала да връща военни части в базите им. "Твърде рано е да се радваме", предупреди той.

Украйна "не се страхува" и "ще се защитава" срещу Русия, увери Зеленски в югоизточния град Мариупол, който се намира близо до фронтовата линия с проруските сепаратисти в Донбас. Преди това украинският президент наблюдава заедно с военни наблюдатели от държави от НАТО, включително Полша и Великобритания, учения на националните въоръжени сили в западната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Русия обяви, че е приключила военни маневри в Крим

Междувременно министерството на отбраната на САЩ, цитирано от Ройтерс, съобщи, че руски бойни самолети са се приближили опасно близо до самолети на американските 
военноморски сили над Средиземно море
в края на миналата седмица. Агенцията отбелязва, че инцидентът е станал на фона на повишеното напрежение между двете страни заради струпването от Русия на войски по границата й с Украйна.

Макар че подобни взаимодействия не са рядкост, последният такъв случай е станал в изключително деликатен момент, когато една погрешна преценка може да предизвика допълнителна ескалация.

Байдън: Руско нападение срещу Украйна остава напълно възможно


Руски бойни самолети са се доближили до американски патрулни самолети "Посейдон" в международното въздушно пространство над Средиземно море, каза говорител на Пентагона. Той уточни, че никой не е пострадал, но подчерта, че подобни инциденти може да доведат до грешки, които на свой ред да повлекат след себе си още по-опасни последици.

В един момент руски самолет се е доближил само на няколко метра от американски, обърна внимание пожелал анонимност представител на правителството на САЩ.
БТА