/ iStock/Getty Images
Депутатите в Европейския парламент гласуваха окончателно решение на Съвета на ЕС за предоставяне на нов пакет макрофинансова помощ под формата на заем в размер на 1,2 милиарда евро на Украйна. Решението бе взето в сряда вечерта на сесия на законодателната власт в Страсбург.

Проектът беше подкрепен от 598 от 694 гласували депутати. „Съюзът ще предостави макрофинансова помощ в размер на не повече от 1,2 милиарда евро, която ще бъде на разположение в подкрепа на макроикономическата стабилизация и програма за реформи в Украйна“, се казва в приетия от депутатите документ.

Украйна усилва контрола на границата с Беларус

Средствата ще бъдат предоставени под формата на заеми при нисък лихвен процент. Според авторите на документа заемът „ще служи за покриване на платежния баланс на Украйна, както е отбелязано в програмата на Международния валутен фонд“.

Средствата ще бъдат преведени в Киев на два транша от по 600 милиона евро в рамките на 12 месеца.

При вземането на това решение Европейският парламент отбелязва, че „условие за предоставяне на макрофинансова помощ е ефективното спазване на демократични механизми, включително многопартийна парламентарна система, както и гаранции за правата на човека“ в Украйна. Евродепутатите отбелязват с тревога и „трудната ситуация, причинена от пандемията, ниското ниво на ваксиниране на населението срещу коронавирус (33% в края на януари) и отслабването на доверието на инвеститорите“. „Корупцията е широко разпространена, правителствените реформи не са завършени“, отбелязват евродепутатите.

МВнР: България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

"Геополитическото напрежение и притесненията относно ситуацията на границата с Русия нарастват от средата на ноември. Те силно повлияха на доверието на инвеститорите, което се доказва от непрекъснатото изтичане на капитали и намаляването на официалните валутни резерви", се казва в решението. „Отслабването на гривната, въпреки намесата на Националната банка на Украйна, и действителната загуба на достъп до капиталовите пазари от страна на правителството влошават макроикономическите перспективи“, пише още в документа.

Значителна част от средствата по програмите за макрофинансова помощ на ЕС са предназначени за обслужване на външния дълг на Украйна. От 2014 г. насам Европейският съюз е предоставил на Украйна рекорден размер помощи под формата на заеми от 17 милиарда евро, припомни Урсула фон дер Лайен.
БГНЕС