/ БГНЕС
Ситуацията на украинско-беларуската граница е спокойна и под контрол, но Украйна увеличава броя на граничарите си там заради ескалацията на ситуацията по границите й, съобщиха днес самите гранични служители, цитирани от Ройтерс.

Според украинската армия близо 140 000 съвместни сили, съставени от руски войници и проруски сепаратисти, са струпани в близост до Украйна, включително 125 000 военнослужещи от сухопътни войски.

БГНЕС

Освен това има 9000 руски войници в Беларус, които пристигнаха в страната този месец за големи военни учения с беларуските въоръжени сили.

МВнР: България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

"Граничната охрана се извършва в засилен режим. Увеличихме броя на граничните патрули", каза Серхий Хоменко, заместник-началник на граничния пункт на украинско-беларуската граница в северната Черниговска област.

"Ситуацията е стабилна, нищо необичайно не се наблюдава", допълни той.

Беларуският външен министър Владимир Макей каза днес, че никакви руски войници или военно оборудване няма да останат в Беларус след съвместните военни учения, които са демонстрация на сила, пораждаща опасения на Запад, че Русия възнамерява на нахлуе в Украйна.

Москва нееднократно отрече да планира каквото и да е нахлуване и каза, че войските й ще напуснат беларуска територия ваднага щом приключат ученията.
БТА