/ БТА
Министерството на външните работи излезе с изявление във връзка с отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк и получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота.

МВнР заявява:

Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води; • Подкрепя европейската перспектива на Украйна;

Не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим. Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация. Действия по признаване на независимостта на т.нар. „Луганска Народна Република“ и „Донецка Народна Република“ са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация“.
БГНЕС