/ БГНЕС
"Рискът от нова военна агресия на Русия срещу Украйна остава", предупредиха двамата лидери
Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън поискаха от Русия "да предприеме истински мерки за деескалация", за да избегне какъвто и да било военен конфликт с Украйна. В противен случай, предупредиха те, руската страна трябва да очаква "изключително тежки последици", съобщи след телефонен разговор между двамата германското канцлерство, цитирано от Франс прес.

Напрежението около Украйна остава – нови искри прехвърчаха между Русия и САЩ

Белият дом обърна внимание, че Байдън и Шолц са подчертали важното значение на укрепване на източния фланг на НАТО в случай на руско нападение срещу Украйна, предаде Ройтерс. Двамата потвърдиха ангажимента на САЩ и Германия към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се отбелязва в комюникето.

Русия твърди, че от вторник е започнала да изтегля част от над 100-те хиляди свои военни, които бе струпала на границата си с Украйна. Тези нейни твърдения обаче бяха посрещнати от Запада с предпазливост, отбелязва АФП.

Зеленски: Все още няма изтегляне на руските войски

"Рискът от нова военна агресия на Русия срещу Украйна остава", предупредиха в телефонния си разговор Шолц и Байдън, които само преди 10 дни се срещнаха в Белия дом. Двамата потвърдиха западната позиция, че "до момента не е наблюдавано никакво значително изтегляне на руски войски".

В същото време Шолц и Байдън приветстваха призива на руския президент Владимир Путин за преговори за намиране на изход от украинската криза. Дипломатическите усилия трябва "да продължат с решителност", призоваха те.

Още военни части се изтеглят от границата на Русия с Украйна

Германският канцлер в понеделник бе в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, а на следващия ден бе приет в Москва от Путин. След като се върна в Берлин, той каза, че има достатъчно широка основа за разговори с Русия за намаляване на напрежението, припомня АФП. В събота министрите на външните работи на страните от Г-7 ще обсъдят украинската криза в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. Русия обаче няма да изпрати свои представители на форума през уикенда.
 
БТА