Украйна
Украйна / БГНЕС
Украйна е получила над 2000 тона оръжия и боеприпаси от западни партньори. Това съобщи украинският министър на отбраната Алексей Резников.

"Бих искал да отбележа, че с всеки изминал ден усещаме все по-голяма подкрепа от страна на нашите чуждестранни партньори", каза той по време на излъчен по телевизията "маратон на единството". "Вече сме получили повече от 2000 тона модерни оръжия и боеприпаси".

Резников припомни, че Киев е получил преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) "Stinger", противотанкови ракетни комплекси "Javelin" и "NLAW", както и "други средства, за които преди само се е мечтаело". Той посочи също, че скоро в Украйна ще бъде построен завод за производство на турски ударни безпилотни апарати "Bayraktar".

НАТО: Не можем да подпишем документ, че разширяването на пакта ще спре

"Подкрепата ще бъде още по-голяма, защото ние сме в постоянен диалог с тях (партньорите), обобщи министърът на отбраната.

Той също така подчерта, че в момента в цяла Украйна се провеждат военни учения.

"В момента украинските въоръжени сили провеждат учението Blizzard 2022 в цялата страна", каза Резников.

По-рано днес украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че през последните 24 часа западните партньори на Украйна са взели решение да ѝ предоставят помощ на обща стойност 2 млрд. долара.
 
БГНЕС