Русия заяви днес, че изтегля танкове, разположени близо до украинската граница, като ги връща обратно в поделенията, а също и бомбардировачи от анексирания украински полуостров Крим, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на изразявани от Запада опасения, че Русия може да нападне Украйна.

БГНЕС

"Нова военна влакова композиция, превозваща войски и техника на подразделения от танковата армия на Западния военен окръг, се завърна в постоянните й бази" в района на Нижни Новгород - на повече от хиляда километра от Украйна, посочи в комюнике руското министерство на отбраната.

Високо напрежение по оста Русия-Украйна-САЩ, кризата се задълбочава (ОБЗОР)

Тези сили се връщат в гарнизоните си след приключване на планирано военно учение.

Говорител на руските военноморски сили, цитиран от Интерфакс, съобщи, че в рамките на тези маневри десет бомбардировача Су-24, базирани в Крим, са напуснали полуострова, анексиран през 2014 г., и са се прехвърлили на други летища в Русия.

БГНЕС

Според САЩ Русия е разположила над 150 000 войници край границата с Украйна и това поражда опасения от руско нахлуване в съседната страна.

Москва отрича да има такива планове и от вторник съобщава, че изтегля свои войски от региона. Тя разпространява в подкрепа на тези твърдения снимки на влакове, превозващи бойна техника, но не успява да убеди Запада, отбелязва АФП.
БТА