Части на руската механизирана пехота са напуснали Крим след проведени учения и са се върнали в базите си с Дагестанската и Чеченската републики, предаде Ройтерс, като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

Москва заяви тази седмица, че е започнала да изтегля войски от райони в съседство с Украйна. Киев и Западът обаче оспориха това твърдение. Според тях някои изтеглени военни части и техника се заменят от други.

В друго изявление на руското министерство на отбраната се съобщава, че влак с танкове е напуснал Западния военен окръг. Очаква се той да пристигне в Нижни Новгород.

Байдън: Има много голяма опасност Русия да нахлуе в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че заплахата от руско нахлуване в Украйна остава "много висока" и това може да се случи "до дни", въпреки твърденията на Москва, че изтегля войските си от границата.

"Заплахата остава много висока, защото те не са изтеглили нито една от своите войски. Те са преместили дори още войски", заяви Байдън пред репортери в Белия дом. "Имаме основания да смятаме, че те участват в операция под фалшив флаг, за да имат повод да влязат".

"Всички индикации, с които разполагаме, сочат, че те са готови да влязат в Украйна, да нападнат Украйна", каза той. "Моето усещане е, че това ще се случи през следващите няколко дни."

САЩ: Русия приближава войските си по-близо до Украйна и трупа запаси от кръв

Байдън заяви, че все още не е прочел новия писмен отговор на руския президент Владимир Путин на предложенията на САЩ за дипломатически изход от безизходицата. В него Русия заявява, че не планира никакво нахлуване, но настоява всички американски войски да бъдат изтеглени от Източна и Централна Европа.

Президентът на САЩ заяви, че все още има възможност за "дипломатически път". Въпреки това засега няма планове за телефонен разговор с Путин.

Но има планове държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица, освен ако Русия навлезе в Украйна, заяви Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Спътникови снимки показват движение на руска военна техника от и към границата с Украйна

Блинкън е предложил да се срещне с Лавров "следващата седмица в Европа". Руската страна е предложила дати в края на седмицата, "което ние приехме, при условие, че няма руско нашествие в Украйна", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Ако те започнат нашествие през идните дни, това ще покаже ясно, че никога не са били сериозни по отношение на дипломацията", подчерта той.

Представител на Белия дом съобщи от своя страна, че президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря днес следобед "с транстлантически лидери". Ще бъде обсъден въпросът за руските войски, струпани на границата с Украйна и усилията за постигане на дипломатическо решение.

Обстрел в детска градина в Донецк

На фона на всичко това през изминалите часове стана ясно, че е имало артилерийски обстрел близо до летището в Донецк и в село в провинция Донецк. Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили взаимно се обвиниха за стрелбата, мишена на която е станала и детска градина, за щастие без жертви.

„Загрижени сме, че Русия се опитва да инсценира претекст за въоръжена атака срещу Украйна, все още няма яснота, никаква сигурност относно руските намерения”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

А на третия ден, откакто Русия обяви, че започва изтегляне на военните си части от границата с Украйна, не само, че не се наблюдава така чаканата деескалация, но и кризата между Москва и Запада се задълбочава. Русия изгони американски дипломат. За пореден ден руското министерство на отбраната твърди, че военните продължават да се прибират в базите си. Съединените щати и НАТО обаче съвсем не изглеждат убедени в това. Напротив – според Вашингтон Москва прехвърля още войски и бойни самолети натам.

„Виждаме някои от тези войски да се приближават до границата, виждаме ги да летят в повече бойни и поддържащи самолети, виждаме как засилват готовността си в Черно море. Виждаме ги дори, че подготвят кръвните си запаси”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

„Изтеглянето вече е започнало. Всички видяхме кадрите и получихме информацията от Министерство на отбраната. Това е дълъг процес. Ясно е, че ученията са подготвяне в продължение на много седмици и, разбира се, е невъзможно частите да бъде изтеглени за един ден”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Пексов.