/ БГНЕС
Засилени обстрели срещу град Донецк, сражение в Луганската републиката
Жена, евакуирана от Донбас, разказа за преживения ужас да напусне принудително дома си, докато 90-годишната й майка искала да остане вкъщи и да готви борш за войниците.

Тя е евакуирана с майка си, сина си и племенника си, и са настанени в лагера Берьозки в Ростовска област.

„Всичко с евакуацията беше организирано, всичко е наред. Със сълзи на очи си тръгнахме, защото всичко това беше внезапно, бързо. Мислехме, че всичко вече е свършило, но се оказва, че всичко се повтаря отново, още по-лошо. Евакуирани са вече повечето деца и възрастни хора от града", разказва жителката на Донбас.

НАТО: Всички признаци показват, че Русия планира пълномащабна атака срещу Украйна (ОБЗОР)

БГНЕС

БГНЕС

На въпрос в кой момент семейството е разбрало, че е време да бягат от евентуалния конфликт, тя отговори, че са мислили да останат допоследно.

„Искам да бъда честна, мислехме, че все пак ще останем, че всичко е приключило, но след това, когато и учителите, и от всички служби започнаха да призовават за спешна евакуация, разбрахме, че ситуацията е сериозна. Обикаляха хора, правеха списъци, подготвяха паспорти, различни документи...“, спомня си жената през сълзи.

Жената разказва как в града вече са подготвени бомбоубежищата, как се строят ударно болници, а младите мъже биват мобилизирани.

На въпрос какво ще стане, ако останат в дома си, жената отговаря "това ще е просто последна разходка до гробищата".

БГНЕС

БГНЕС


Смут в Украйна заради видеа в социалните мрежи на танкове, навлизащи в Донецк

Интензивен обстрел от украинската армия се е чувал в събота вечерта в град Донецк. Канонадата звучи в централната, северната и западната част на столицата на Донецката народна република (ДНР), съобщиха руски медии. Жителите на кварталите Ворошиловски и Киевски твърдят, че е имало над две дузини експлозии с тежки боеприпаси, като обстрелът продължава. Предполага се, че украинските сили за сигурност обстрелват града с тежка артилерия.

Вече сутринта в неделя три населени места в Донецката народна република (ДНР) бяха обстрелвани от украинските сили за сигурност в рамките на един час, съобщиха в неделя представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня. Украинските войски обстрелват Докучаевск, Спартак и Донецк, изстреляни са общо 30 мини с калибър 120 мм.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитаха да атакуват позициите на народната милиция на Луганската народна република (ЛНР) в неделя сутринта, заяви говорителят на Народната милиция на ЛНР Иван Филипоненко. „Около 5 часа сутринта военнослужещи от 79-а въздушно-десантна бригада се опитаха да атакуват позициите на народната милиция в района на населеното място Пионерское с преминаването на река Северски Донец. В резултат на сблъсъка врагът понесе загуби и се оттегли", каза той. Разрушени са пет жилищни сгради, има и жертви сред цивилното население. „Уточняват се допълнителни данни", информира Филипоненко. 

Все пак информациите са твърде противоречиви, има предупреждения и за фалшиви новини, така ситуацията остава не съвсем ясна. 
БГНЕС