Украйна военни
Украйна военни / БГНЕС
По цялата линия на съприкосновение в Донбас се извършват обстрели, евакуират се както жителите на Донецка и Луганска републики, така и западни представители в Украйна, западни политици предупреждават Русия да не нахлува в Украйна и се надяват, че дипломацията ще продължи да работи по регулирането на украинския конфликт. Това бяха най-важните момент от съботната хроника на конфликта

Като цяло обстановката в Донбас остава напрегната с нарастващ брой обстрели по цялата линия на съприкосновение, заяви в събота секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексий Данилов.

Засилващи се обстрели, жертви и инциденти

„Заедно с Иван Баканов (началник на Службата за сигурност на Украйна)...работим на фронта от сутринта. Срещаме се с военните, изучаваме ситуацията. Що се отнася до общата обстановка, тя със сигурност е напрегната, усеща се по цялата демаркационна линия. Броят на обстрелите расте. Целта на противника е да провокира военен конфликт и да обвини Украйна за него“, написа Данилов във Facebook.

Той повтори, че Киев няма да преговаря с лидерите на републиките в Донбас. Данилов, ръководители на правоохранителните органи, членове на правителството и парламента са в събота в Донбас заради изостряне на ситуацията.

Членове на украинския парламент и чуждестранни журналисти попаднаха под обстрел в Донбас, съобщи в събота говорителката на пропрезидентската партия "Слуга на народа" Юлия Палийчук. „На една от позициите народни депутати и представители на чужди медии бяха подложени на обстрел и бяха евакуирани в убежище“, написа Палийчук в канала си в Telegram. Тя добави, че сред тях е бил Давид Арахамия, ръководител на фракцията „Слуга на народа“ в парламента. Говорителката публикува видеозапис в канала си в Telegram, на който се вижда Арахамия в бронежилетка и защитна каска в тъмна стая, наподобяваща бомбоубежище. Във видеото се чува звук, подобен на звук от експлозия. „Още един прелетя“, казва Арахамия, имайки пред вид снаряд.

Петков и Зеленски подписаха декларация в подкрепа на европейския път на Украйна

В същото време самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) съобщи, че украинската армията е обстрелвала в събота 16 населени места, използвайки оръжия, забранени от Минските споразумения. "Само през последните 24 часа украински бойци нарушиха прекратяването на огъня 31 пъти, като обстрелваха 16 населени места в републиката. Активно се използваха оръжия, забранени от Минските споразумения", изтъкна Иван Филипоненко, говорител на Народната милиция на ЛНР.

Междувременно наряди са избухнали на руска територия в граничещата с Украйна Ростовска област. Един от снарядите е избухнал на 2 км от границата, вторият е унищожил стопанска постройка.

Украинските сили за сигурност откриха огън от гранатомети по село Зайцево (южно), когато там работеха журналисти от RT Arabic. Това заяви на брифинг в събота заместник-началникът на отдела на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин. По района бойци от 95-а бригада откриха огън от автоматични гранатомети. По-рано RT Arabic съобщи на уебсайта си, че техният екип от журналисти е бил обект на обстрел в ДНР. Според кореспондента на телевизионния канал Максим Ал-Тури, групата е била подложена на силен огън от украински позиции, докато е отразявала ситуацията в село Зайцево, което е на 300 метра от линията на съприкосновение в Донбас. Той добави, че той и колегите му са напуснали благополучно района на бомбардировката, всичко е наред.

Армията на Украйна съобщи за двама убити нейни войници, които са първите нейни жертви от седмици насам. Ранени са и двама членове на Службата за спешна помощ на Украйна по време на вълна от престрелки.

Зеленски: Получената досега помощ е сироп за кашлица, вместо добра ваксина срещу COVID-19

В същото време, 84-годишен жител на т.нар. Донецка народна република (ДНР) бе ранен при украински обстрел срещу селището Коминтерново в южната част на републиката.
Разузнаването на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) се сдоби с плана на украинската армия за настъпателна операция в Донбас, като основната цел е прогонването на рускоезичното население от територията. Това разкри на брифинг Едуард Басурин ,цитиран в руски медии. „Целта на украинската настъпателна операция срещу независимите републики е да "прочисти" територията на народните републики от рускоезичното население, да го прогони в Русия и да получи контрол над цялата територия на народните републики", подчерта Басурин.

Настъпателният план на киевските сили за сигурност, който попадна в ръцете на Народната милиция на ДНР, включва нанасяне на основния удар в посока Краматорск-Дебалцево и след това достигане на границата с Руската федерация в рамките на два дни до линията Алчевск-Енакиево, каза Басурин. „Главния удар на украинската армия е Краматорск–Дебалцево. Ударът се нанася от силите на 30-та механизирана, 17-та танкова и 95-та въздушно-щурмова бригади на Въоръжените сили на Украйна с подкрепата на 26-та артилерийска бригада. Следващата задача е достигане на линията Алчевск-Енакиево. По-нататъшната задача на групата е да достигне границата на Руската федерация в рамките на два дни", отбеляза той.

Евакуацията на Изток и на Запад

Междувременно, до ранните следобедни часове в събота бяха евакуирани в Русия най-малко 36 000 жители на двете републики, преобладаващата част от тях са от ЛНР, а ДНР се съобщава за 3126 души. Русия съобщи, че няколко райони са в повишена готовност, за да приеман бежанци, които ще бъдат разпредели в седем региона от европейската част на страната, но други региони също са изявили готовност да приемат евакуираните от ДНР и ЛНР. В съседната на Украйна Ростовска област властите призоваха хотелите да поемат част от бежанците.

Персоналът на НАТО в Украйна се прехвърля от Киев в Лвов и Брюксел на фона на заплахата от предполагаема руска инвазия на украинска територия. Това съобщи в събота по Обществената телевизия Оксана Мусиенко, пресаташе на Центъра за информация и документи на НАТО. "Безопасността на нашия персонал е основен приоритет, поради което персоналът е преместен в Лвов и Брюксел", каза тя.

Германското МВнР призова сънародниците си спешно да напуснат Украйна. „Във всеки момент са възможни военни сблъсъци“, отбелязват от МВнР.

Същото предупреждение отправи и МВнР във Виена с уточнението, че изключение се прави за четирите западни района на Украйна. Париж също препоръчва на френските граждани да напуснат Украйна.

Междувременно най-голямата германска авиокомпания Lufthansa временно спира полетите до Киев и от украинската столица. На свой ред Austrian Airlines временно спира от неделя до края на февруари полетите до и от Киев, както и до и от Одеса.

Русия може да получи повече НАТО по границите си

САЩ продължават да се надяват на дипломатическо уреждане на ситуацията около Украйна, заяви в събота вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен. "Все още сме отворени за дипломатическо решение. Но ако това не се случи, тогава ще има последствия. И те ще бъдат тежки и светкавични", каза Харис, цитирана от медиите. Според нея САЩ се надяват, че дипломатическите преговори няма да стигнат до задънена улица. В същото време обаче тя каза, че Русия уж „продължава да стеснява прозореца от възможности за диалог“.

САЩ, НАТО и техните партньори са настроени на сериозен дипломатически диалог с Русия, продължи Харис и добави, че Вашингтон е "направил конкретни предложения" към Руската федерация. „Активирахме Русия в диалог с помощта на НАТО, ОССЕ и ООН. Ние действахме и действаме от позиция на добра воля. Руската федерация продължава да казва, че е готова за диалог, но в същото време това съкращава пътя на дипломацията. Техните действия не съвпадат с думите им", смята тя.

Руските войски на границата с Украйна се "разгръщат" и са "готови да нанесат удар", каза в събота американският министър на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на посещението си в Литва. Той добавяйки, че войските „се движат в правилните позиции, за да извършат атака“.

Но според Лойд конфликтът "не е неизбежен", добавяйки, че руският президент Владимир Путин "може да избере различен път".

"САЩ заедно с нашите съюзници и партньори, му предложиха възможност да търси дипломатическо решение. Надяваме се, че той ще го приеме. Надяваме се, че той ще се отдръпне от ръба на конфликта."

Остин изрази съгласие с президента Джо Байдън, че Путин е „взел решението“ да нахлуе. „Има значителни изнесени напред бойни сили, те се разгръщат и се приближават до границата, което улеснява тяхното придвижване напред“, каза той. „Мога да ви кажа, че именно така се прави за атака и за позицията ,която трябва да заемете за тази атака”, поясни Остин, който беше командир на САЩ в Ирак.

Русия ще получи още по-силна НАТО пред своите граници, в случай че целта й с нахлуването в Украйна е да отблъсне алианса от границите си, заяви в събота генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен. „Ако целта на Кремъл е на границите му да има по-малко НАТО, той ще получи единствено повече НАТО”, предупреди Столтенберг.

В същото време той призова Русия да направи важна стъпка към разрешаване на кризата и да изтегли войските си от украинските граници. „Призоваваме Русия да изтегли силите си от границите на Украйна. Това трябва да бъде важна първа стъпка към мирно разрешаване (на кризата)“, каза той.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в събота, че възнамерява да започне диалог с руския президент Владимир Путин, за да отговори на опасенията за сигурността на Русия. „Ние не знаем точните намерения на Путин по отношение на Украйна“, каза на конференцията по сигурността в Мюнхен ръководителят на британското правителство, цитиран от медиите.

В същото време той изрази мнение, че руските власти използват ситуацията в Украйна, за да направят Москва по-изгодна в преговорите със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност.
"НАТО е мирен и отбранителен съюз. Ние сме готови да работим с президента Путин, за да демонстрираме това, и да му дадем увереността, от която може да се нуждае", подчерта премиерът.

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че глобалната архитектура за сигурност е крехка и ще изисква реформи. „Архитектурата за сигурност е крехка, не работи. Това е сироп за кашлица, когато е необходима ваксина срещу коронавирус. Време е да се изгради нова система за сигурност в Европа, преди да се случи Третата световна война“, каза Зеленски в изявление в събота на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Няма паника във връзка с ескалацията в Донбас в Украйна, каза президентът. "Нямаме никаква паника. Ние сме доста последователни и не реагираме на никакви провокации", увери държавният глава.

Зеленски изрази благодарност за помощта на американското разузнаване при предоставянето на информация, но подчерта, че се доверява на разузнаването на своята страна. "Благодарен съм за работата, която нашите разузнавателни агенции вършат заедно. Въпреки това вярвам на разузнаването си, вярвам на украинците, които са на наша територия, които разбират какво се случва по границите", каза държавният глава.

Президентът изтъкна, че Украйна няма да се "прегъне" за помощ от партньори, тъй като смята, че това е приносът на Запада към сигурността на Европа. Той помоли Запада да даде честни отговори на въпроси за перспективите за членство на Украйна в ЕС и НАТО. Президентът твърди, че Украйна последователно изпълнява нормандските споразумения и "Минск". Украйна настоява за деблокиране на преговорния процес за Донбас, но не възнамерява да се ограничава само до един формат на преговори, каза Зеленски. Украйна се нуждае от гаранции за сигурност от водещите страни по света, докато не е в НАТО, каза Зеленски.

Той също изрази възмущението си, че западните страни предоставят финансиране на Киев, като същевременно настояват за определени реформи в страната. „Дайте ни пари без условия. Защо, когато всеки път ни дават тази или онази сума, трябва да ви се направят една, две, три, четири, пет, седем, осем, десет реформи? Слушайте, все още има война. Има друга такава държава на Изток, която да има толкова силна армия и да прави реформи? Всичко това не е лесно", каза той. Зеленски каза, че Украйна не се паникьосва от това, а „иска да живее като силна държава“.
БГНЕС