Олаф Шолц
Олаф Шолц / / iStock/Getty Images
Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че руска атака срещу Украйна би била "сериозна грешка" с голяма "политическа, икономическа и геостратегическа цена", съобщи Ройтерс.

Нямаше никакво оправдание за това около 100 000 войници да бъдат струпани по границите на Украйна, заяви той на Мюнхенската конференция по сигурността в в реч, предавана на живо.

"Русия превърна въпроса за евентуалното присъединяване членство в НАТО на Украйна в казус бели, което е парадоксално, защото в дневния ред не е включено решение по този въпрос", каза той.

Украинската армия съобщи за убит войник при обстрел на сепаратистите

Въпреки това Западът е готов да преговаря  по исканията на Русия в сферата на сигурността, но "без да бъде наивен".

"Ние ще правим ясно разграничение между несъстоятелни искания и легитимните интереси в областта на сигурността", добави той.

Германският канцлер допълни,  че са налице "важни индикации", че все още има шанс да се предотврати руска атака срещу Украйна чрез дипломация, като се има предвид очевидният интерес на Кремъл към преговори по неговите искания за сигурност.

"Въпреки всички различия... имаме важни индикации, че има подкрепа за преговори за контрол на въоръженията, по въпроси за прозрачност", каза той в панел на Мюнхенската конференция по сигурността.

Урсула фон дер Лайен: Русия иска да пренапише правилата на световния ред

Пред форума по сигурността Шолц допълни, че Европейският съюз трябва да ускори процеса за присъединяване на страните от Западните Балкани, тъй като само силна и сплотена Европа може да играе важна роля в многополюсния свят, съобщи ТАСС.

"Не е достатъчно да се обяви за стратегическа цел разширяването на ЕС в този регион. Длъжни сме активно да ускорим този процес", заяви германският канцлер.
БТА