Путин и Макрон
Путин и Макрон / БТА
Президентите на Франция и на Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин се договориха да положат всички усилия за бързо постигане на примирие в Източна Украйна, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Разговаряли по телефона, двамата лидери се разбраха също, че е „необходимо да бъде предпочетено дипломатическо решение на сегашната криза и да бъде направено всичко, за да се стигне до него“, добави канцеларията на Макрон. Тя уточни, че „в близките дни“ френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Според Ройтерс, която се позовава на ТАСС и руското външно министерство, е договорено Лавров и Льо Дриан да разговарят утре по телефона.

Путин и Макрон се договориха за "интензивна работа, която да осигури възможност за среща на Тристранната контактна група в близките часове с цел да се получи от всички участващи страни ангажимент за спиране на огъня по допирната линия" между силите. Групата обединява Украйна, Русия и ОССЕ в рамките на Минските споразумения от 2015 г. за уреждане на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

Двамата президенти се разбраха освен това да продължат усилията за организиране на "среща на най-високо равнище с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа".

Според комюнике на Кремъл Путин е осъдил в разговора с Макрон украинските „провокации“ в хода на засилилите се сблъсъци със сепаратистите в Източна Украйна. Същевременно е изразил желание за „интензификация“ на дипломатическите усилия за уреждане на конфликта, добавя АФП.

Според Кремъл Путин е настоял също НАТО и САЩ "да приемат сериозно“ исканията на Русия, засягащи сигурността й.

От руска страна бе подчертано, че "Киев само имитира преговорен процес, упорито отказва да осъществи Минските споразумения и договореностите, постигнати в нормандски формат" (с участието на Русия, Украйна, Германия и Франция), предаде ТАСС.

Путин и Макрон „признаха за целесъобразно да се активизира търсенето на решения с дипломатически средства по линия на външните министерства и политическите съветници на държавните лидери от страните, участващи в нормандския формат. Очаква се тези контакти да съдействат за възстановяване на примирието и за напредък в уреждането на конфликта в Донбас, информира пресслужбата на Кремъл.

Путин изрази пред Макрон "намерение да изтегли своите войски" от Беларус, "след като приключат протичащите в момента маневри", посочи по-късно Елисейският дворец. "Ще трябва всичко да се провери и това може да отнеме време", добави канцеларията на френския лидер. Тя констатира, че изявленията на беларуските власти", според които руските войски ще останат в страната, "не съвпадат с думите на президента Путин".
БТА