Управляващата коалиция в Украйна отмени решението, довело до кризата
Управляващата коалиция в Украйна отмени решението, довело до кризата / снимка: BGNES

Парламентарната коалиция на националното единство отмени решението си за включването в своя състав на 11 опозиционни депутати. Това решение е в основата на острата политическа криза, която обхвана Украйна през последната седмица.

“На събрание на коалицията гласувахме да се върнем към предишния й състав”, каза пред журналисти в кулоарите на парламента членът на парламентарната група на Партията на регионите Василий Киселев.

Той отбеляза, че в момента в коалицията влизат 186 депутати от Партията на регионите, 21 от Комунистическата партия и 31 от Социалистическата партия. “Общо съставът на коалицията в момента наброява 238 депутати”, каза той. Политическата криза в Украйна започна, след като на 23 март 11 депутати от опозиционните партии – пропрезидентския блок “Наша Украйна” и Блока на Юлия Тимошенко – решиха да се присъединят към управляващата коалиция.

В понеделник президентът Виктор Юшченко подписа указ за разпускане на Върховната рада, защото преминаването на депутати към коалиционното мнозинство според него “грубо нарушава Конституцията”, води до преразглеждане на резултатите от изборите и “узурпира властта”. Върховната рада прецени решението на Юшченко като противоконституционно и изпрати съответното решение за тълкуване от Конституционния съд.

От секретариата на украинския президент заявиха, че решението на коалицията за връщане към първоначалния си формат показва признанието на депутатите от мнозинството за противоконституционност на разширението на управляващата коалиция. “Де факто депутатите признаха, че коалицията е формирана по неконституционен път и потвърдиха законността на указа на президента”, заяви директорът на службата за връзки с Върховната Рада и правителството Ян Берназюк.

Той отбеляза, че указът на Юшченко за разпускането на Върховната рада “е действен и задължителен за изпълнение”. Берназюк добави, че предсрочните избори трябва да се състоят в определения от президента срок.