В Румъния има правителство от три партии, те се договориха в края на 2021 г. премиер да бъде представител на Национално-либералната партия - Николае Чука. Договорката беше след 18 месеца да се сменят, а лидерът на Социалдемократическата партия да излезе напред. Това каза кореспондетът на БНР в Румъния Владимир Митев пред NOVA.

"Проблемът е свързан с това, че има министерства с по-голям ресурс, затова тече борба между трите партии кой да ги вземе.Последната информация е, че унгарската партия не е склонна да се присъедини към ново правителство, защото много иска Министерството на регионалното развитие, докато другите също държат на своите кандидати", обясни той. 

Акад. Денков: Нямам никаква илюзия, че задачата, с която се захващаме, е много трудна

По думите му преговорите са такива, че не само премиерът ще бъде сменен, а целият състав на кабинета.

"Възможно е някои министри да не се сменят, но се говори за ново правителство и е възможно унгарската партия да не влезе в него. Може и да се отложи ротацията заради политическата криза. Няма ясна идеология, която да сплотява партиите от румънското управление, освен, че са от сходен тип - партии от Прехода, клиентелистки", коментира журналистът.